E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24963
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Mainot dzīvesvietu, personas pienākums ir mēneša laikā deklarēt jauno dzīvesvietu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2021
Kārlis

Labdien! Vai man kā īrniekam ir pienākums deklarēties dzīvoklī pēc dzīvokļa īpašnieka pieprasījuma? Ja es no tā atsakos, kā lai to pamatoju? Dzīvoju Rīgā, bet privātu apsvērumu dēļ deklarējies te neesmu. Šobrīd dzīvokļa saimnieks pieprasa, lai ne tikai es, bet arī dzīvesbiedre deklarētos dzīvoklī, kuru īrējam, kas šajā situācijā, pēc manām domām, būtu neizdevīgi, kaut vai tādēļ, ka palielinās komunālo maksājumu izmaksas. Parasti, cik dzirdēts, ir tieši otrādi, ka īrnieks vēlas deklarēties, bet izīrētājs to negrib/neļauj. Līgums ir šobrīd pusē: īstermiņa (1 gads), pat nezinām, cik ilgi šeit dzīvosim.

A
atbild:
03. martā, 2022
Linda Ņikona
LV portāls

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma (turpmāk: likums) mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Saskaņā ar likuma 3. pantu dzīvesvieta ir jebkura personas brīvi izraudzīta ar nekustamo īpašumu saistīta vieta (ar adresi), kurā persona labprātīgi apmetusies ar tieši vai klusējot izteiktu nodomu tur dzīvot, kurā dzīvot tai ir tiesisks pamats un kuru šī persona atzīst par vietu, kur tā sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā, ja tai pieder šis nekustamais īpašums, attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums vai šā īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata.

Likuma 4. pantā noteikts, ka dzīvesvietas maiņas gadījumā attiecīgās personas pienākums ir mēneša laikā, kopš tā pastāvīgi dzīvo jaunajā dzīvesvietā, deklarēt to dzīvesvietas deklarēšanas iestādē.

Par dzīvesvietas maiņu netiek uzskatīta personas prombūtne, kas ir ilgāka par vienu mēnesi, ja tā saistīta ar:

  • darba pienākumu izpildi jūrā;
  • medicīniskās palīdzības saņemšanu ārstniecības iestādē;
  • apcietinājumu vai soda izciešanu ieslodzījuma vietā.

Dzīvesvietu var deklarēt:

Deklarējot dzīvesvietu, ziņas par personas iepriekšējo dzīvesvietas adresi Fizisko personu reģistrā automātiski tiks aizstātas ar ziņām par jauno dzīvesvietas adresi.

Papildus vēršam uzmanību, ka 2021. gada 1. jūlijā spēkā stājās grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā, kuri paredz, ka personai deklarējot dzīvesvietu, ir tiesības norādīt vienu papildu adresi Latvijā vai ārvalstīs.

No iesūtītā jautājuma secināms, ka jūs un jūsu dzīvesbiedre esat mainījuši dzīvesvietu. Tādējādi likums, nevis dzīvokļa īpašnieka pieprasījums jums uzliek pienākumu mēneša laikā, kopš pastāvīgi dzīvojat jaunajā dzīvesvietā, deklarēt to dzīvesvietas deklarēšanas iestādē. Vienlaikus kopš pagājušā gada 1. jūlija jums ir tiesības iepriekšējo dzīvesvietu norādīt kā papildu adresi Latvijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas