E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33138
Lasīšanai: 3 minūtes

Lauksaimniecībā izmantojamās zemes domājamās daļas pārdošana

J
jautā:
01. jūlijā, 2024
Marta

Labdien! Kā pareizi rīkoties, ja vēlos pārdot savu īpašumu, dārzu (applūstoša, lauksaimniecībā izmantojama zeme), kas ir domājamā daļa kopīpašumā ar vēl aptuveni 35 dārzu īpašniekiem? Vai tiešām nepieciešama visu pārējo kopīpašnieku piekrišana atsavināšanai trešajai personai? 

A
atbild:
02. jūlijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1072. pants noteic, ka katra kopīpašnieka domājamā daļa kopējā lietā pieder vienīgi viņam. Tādēļ katrs kopīpašnieks drīkst ar domājamo daļu rīkoties atbilstoši tās būtībai. Uz šā pamata katram kopīpašniekam ir tiesība viņam piederošo kopējās lietas daļu (domājamo daļu) arī pārdot. 

Kopīpašumā savas domājamās daļas var pārdot jebkuram, taču ir viens ierobežojums, kuru nosaka Civillikuma 1073. pants. Ja kāds nekustamā īpašuma kopīpašnieks atsavina savu daļu personai, kas nav kopīpašnieks, tad pārējiem kopīpašniekiem divu mēnešu laikā, skaitot no pirkuma līguma noraksta saņemšanas, ir pirmpirkuma tiesības. 

Gadījumos, kad pirmpirkuma tiesības nav bijis iespējams izlietot atsavinātāja vainas dēļ, pārējie kopīpašnieki var izmantot izpirkuma tiesības. 

Civillikuma 1381. pants nosaka: izpirkuma tiesības ir tiesības iegūt cita atsavinātu nekustamu īpašumu, atstumjot ieguvēju sakarā ar priekšrocību pret viņu un iestājoties viņa tiesībās. 

Līdz ar to citi kopīpašnieki var izmantot izpirkuma tiesības, atsavinot domājamās daļas ar tieši tādiem pašiem noteikumiem, kādi ir bijuši pirkuma līgumā. 

Civillikuma 1400. pants paredz, ka izpirkuma tiesības izbeidzas ar noilgumu, ja izpirkuma prasība nav celta gada laikā, skaitot no tās dienas, kad nekustamais īpašums ierakstīts zemesgrāmatā uz ieguvēja vārda. 

Vairāk par kopīpašuma pārdošanu var izlasīt LV portāla publikācijā “Kas jāzina, iegādājoties daļas kopīpašumā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 238 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas