E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33887
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Mantotu kopīpašuma domājamo daļu pārdošana

J
jautā:
11. septembrī, 2024
Rihards

Labvakar!  Pēc mammas nāves pirms gada saņēmu mantojumā mežu. Mežs ir apmēram 12 ha, un tam ir arī otrs īpašnieks. Mežs nav sadalīts. Vēlējos mežu pārdot, bet otra persona to nevēlas darīt. Manu meža daļu atsakās pirkt un iesaka to pārdot kā domājamo daļu kādam citam. Pārdot atsevišķi ir neizdevīgi, jo viena meža daļa ir daudz vērtīgāka par otru. Kā būtu pareizi rīkoties šādā situācijā?

A
atbild:
30. septembrī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Starp jums un otru kopīpašnieku patlaban pastāv kopīpašuma attiecības. Saskaņā ar Civillikuma 1067. panta pirmo daļu kopīpašuma tiesība ir tāda īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts vienīgi tiesību saturs.  

Kopīpašuma pārvaldīšana, īpaši, ja kopīpašnieku starpā valda nesaskaņas, var būt smagnēja un neērta, jo likums paredz, ka rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu. Sev piederošo domājamo daļu jūs esat tiesīgs jebkurā brīdī pārdot, tomēr šajā gadījumā jums otram kopīpašniekam jāpiedāvā izmantot pirmpirkuma tiesības. 

Aprakstā norādāt, ka “mežs nav sadalīts”, no kā noprotams, ka starp kopīpašniekiem nav noslēgta vienošanās par īpašuma dalītu lietošanu Civillikuma 1070. panta izpratnē. Lai atvieglotu kopīpašuma turpmāku pārvaldīšanu, pie otra kopīpašnieka varat vērsties ar priekšlikumu noslēgt kopīpašuma dalītas lietošanas līgumu. Praksē šādi līgumi starp kopīpašniekiem tiek bieži slēgti. Lai līgums iegūtu saistošu spēku arī attiecībā pret trešajām personām, tas ir jāreģistrē zemesgrāmatā. Ja otrs kopīpašnieks atsakās slēgt minēto līgumu, strīdu iespējams risināt arī tiesas ceļā.  

Kas attiecas uz kopīpašuma dalītas lietošanas līguma saturu, ar konkrēto līgumu, neizbeidzot kopīpašumu, kopīpašnieki vienojas, kāda kopīpašuma daļa nonāks katra kopīpašnieka atsevišķā lietošanā. Noteiktu daļu kopīpašuma teritorijas, piemēram, piebraucamos ceļus, ar līgumu var vienoties atstāt nedalītā lietošanā. Ieteicams līgumam pievienot grafisko pielikumu – īpašuma plānu –, kurā puses iezīmē kopīpašuma teritorijas, ko katrs kopīpašnieks turpmāk lietos atsevišķi.  

Prakse liecina, ka kopīpašuma domājamās daļas pārdošanas vērtība ir augstāka un attiecīgajai domājamai daļai ir vieglāk atrast pircēju, ja kopīpašnieki ir vienojušies par dalītās lietošanas kārtību. Pircējs, pērkot konkrēto kopīpašuma domājamo daļu, var paļauties, ka iegūs īpašumā ne vien kādu abstraktu kopīpašuma daļu, bet arī atsevišķas lietošanas tiesības uz noteiktu īpašuma daļu. 

Cits risinājums šajā situācijā varētu būt kopīpašuma dalīšana. Situācijas mēdz būt dažādas, tādēļ likums tālredzīgi paredz atšķirīgus kopīpašuma dalīšanas risinājumus. Plašāk par kopīpašuma dalīšanu varat lasīt citā LV portāla e-konsultācijā šeit. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 291 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas