E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24872
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai darba devējs var noteikt periodu, kad atvaļinājuma izmantošana ir liegta

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. novembrī, 2021
Kārlis

Labdien! Vēlos uzdot jautājumu par atvaļinājumu piešķiršanu/nepiešķiršanu decembrī un janvārī. Strādāju valsts pārvaldē, darba devējs nosaka mums ar kolēģiem decembrī saplānot atvaļinājumu nākamajam gadam. Daba devējs norāda, ka, ņemot vērā mūsu darba specifiku (lielo darba apjomu gada beigās), atvaļinājumu neieplānot decembrī un janvārī. Vai šāda darba devēja prasība atbilst likuma normām?

A
atbild:
06. decembrī, 2021
Valsts kanceleja
Santa Jirgensone, Komunikācijas departamenta konsultante

Saskaņā ar Darba likuma 150. panta pirmo daļu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājumu grafiku, kuru darba devējs veido pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem.

Ar atvaļinājumu grafiku un tā grozījumiem iepazīstināmi visi darbinieki, un tam jābūt pieejamam ikvienam darbiniekam. Savukārt šī paša panta otrā daļa paredz, ka darba devējam, piešķirot ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ir pienākums iespējami ņemt vērā darbinieka vēlmes.

Kā norādīts Darba likuma komentāros, lai gan darba devējam nav obligāti jāņem vērā darbinieka vēlmes, tomēr darba devējam ir jāspēj pierādīt, ka tās ir noskaidrotas un pamatot, ka tās nav ņemtas vērā objektīvu, ar uzņēmuma darbību saistītu apsvērumu dēļ. [i

[i] Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, Zvērinātu advokātu birojs “BDO Law", Darba likums ar komentāriem. 2020, 404. lpp. Pieejams: https://arodbiedribas.lv/wp-content/uploads/2020/02/new_dl_ar_kom.pdf.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas