E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24773
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Laulātā bērna adopcija

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2021
Māra

Labdien! Pēc laulības šķiršanas bērni dzīvo pie manis (esmu mamma), bērnu tētis tikai maksā laulības šķiršanas līgumā noteikto naudas summu, bet neiesaistās nekur citur, ar bērniem satiekas tikai divas reizes gadā. Vai ir iespējams manus bērnus adoptēt manam nākamajam vīram? (Plānojam stāties laulībā vasarā). Jau iepriekš paldies par atbildi!

A
atbild:
23. decembrī, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Civillikuma 162. panta pirmā daļa noteic, ka nepilngadīga bērna adopcija ir atļauta, ja tā ir bērna interesēs.

Civillikuma 164. panta 1. punkts noteic, ka laulātie bērnu adoptē kopīgi, izņemot gadījumus, kad: adoptē otra laulātā bērnu.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 667 “Adopcijas kārtība” 18. punkts nosaka: ja persona vēlas adoptēt otra laulātā bērnu, pieteikumam pievieno adoptējamā bērna dzimšanas apliecības kopiju (uzrādot oriģinālu), kā arī bērna vecāku piekrišanu adopcijai vai dokumentu, kas apliecina, ka pastāv kāds no šādiem apstākļiem: otram vecākam likumā noteiktajā kārtībā ir atņemtas aizgādības tiesības; otrs vecāks ir miris.

Tātad var adoptēt otra laulātā bērnu (bet adoptētājam un bērna vecākam jāsastāv laulībā). Šādā gadījumā jāsaņem arī bērna vecāka (konkrētajā gadījumā – tēva) piekrišana adopcijai.

Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 57. panta trešo daļu, ja adoptē otra laulātā bērnu, lēmumu par adopcijas atbilstību bērna interesēm pieņem tā bāriņtiesa, kuras darbības teritorijā attiecīgais vecāks dzīvo kopā ar bērnu.

Jūs varat iepazīties ar portālā iepriekš publicētu atbildi uz līdzīgu jautājumu šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas