E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24714
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Kam pašvaldība iznomā zemi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. novembrī, 2021
Igors

Jautājums par pašvaldībai piederošā zemesgabala nomu. Vai tagad pašvaldība ir tiesīga iznomāt zemesgabalu, kas ir starpgabals, jebkurai fiziskai personai vai tikai personām, kurām nekustamais īpašums robežojas ar doto zemesgabalu (kas vēlāk varēs šo gabalu atsavināt, pamatojoties uz publiskas mantas atsavināšanas likumu)? Vai iepriekš, kad zemesgabali tika iznomāti bez izsoles, starpgabalu varēja iznomāt jebkurai fiziskai personai vai tikai personai, kurai nekustamais īpašums robežojas ar konkrēto zemesgabalu? Paldies!

A
atbild:
11. novembrī, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 77. panta 1. daļu pašvaldība pārvalda, lieto savu īpašumu un rīkojas ar to likumā noteiktajā kārtībā.

Zemesgabala iznomāšanas vispārējos noteikumus un atsevišķus nomas līgumā ietveramos tipveida nosacījumus reglamentē Ministru kabineta (MK) 2018. gada 19. jūnija noteikumi Nr. 350 “Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi”.

Lēmumu par neapbūvēta zemesgabala iznomāšanu pieņem iznomātājs.

MK noteikumu 32. punkts noteic, ka neapbūvēta zemesgabala nomnieku noskaidro rakstiskā vai mutiskā izsolē. Iznomātājs pieņem lēmumu par piemērojamo izsoles veidu, nodrošina izsoles atklātumu un dokumentē izsoles procedūru.

Taču šo noteikumu punktu var nepiemērot gadījumos, kas noteikti MK noteikumu 29. punktā. Piemēram, ja neapbūvēts zemesgabals, kas ir starpgabals, vai neapbūvēts zemesgabals (tostarp zemesgabals ielu sarkanajās līnijās), kas nav iznomājams patstāvīgai izmantošanai un tiek iznomāts tikai piegulošā nekustamā īpašuma īpašniekam vai lietotājam ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas