E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24181
Lasīšanai: 2 minūtes
11
11

Kā aprēķina neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2021
Baiba

Labdien! Vēlos noskaidrot, kā tiek aprēķināta atvaļinājuma kompensācija. Uzņēmumā nostrādāju vairāk nekā gadu un veselības dēļ nācās no tā aiziet, pēdējos divus mēnešus biju uz slimības lapas. Kā tiek veikts pareizs aprēķins? Lasot likumus par aprēķināšanu, saprotu, ka slimības lapas divus mēnešus neierēķina vidējā mēneša izpeļņā. Darba devējs aprēķināja kompensāciju no pēdējā mēneša algas izmaksas. Kā ir pareizi?

A
atbild:
04. oktobrī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma naudas, tostarp neizmantotā atvaļinājuma kompensācijas, aprēķināšanai piemēro vidējās izpeļņas aprēķināšanas kārtību, ko regulē Darba likuma 75. pants.

Darba likuma 75. panta astotā daļa noteic, ka par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.

Atbilstoši Darba likuma 75. panta pirmajai un ceturtajai daļai visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar Darba likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām. Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu.

Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu Darba likuma 74. panta pirmajā un sestajā daļā minētajos gadījumos.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas