E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24178
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ģērbtuvē darbinieku skapīšiem jābūt slēdzamiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2021
Evita

Labdien! Strādāju uzņēmumā, kura telpās ikdienā apgrozās simtiem cilvēku. Darba specifika liek nēsāt formastērpu un atstāt visas savas privātās mantas (telefoni, somas, apģērbs, apavi utt.) garderobē. Darba telpās savas privātās mantas ienest ir pat aizliegts. Šeit arī rodas problēmas, jo skapīši, kuros darbinieki drīkst atstāt savas personīgās mantas, nav slēdzami. Respektīvi, jebkurš jebkurā brīdī var to atvērt un šis mantas piesavināties. Uzņēmumā ir novērošanas kameras, taču darba devējs atsakās tās pārbaudīt, ja nozudusī vai, pareizāk sakot, nozagtā manta nav īpaši vērtīga. Tāpēc katru nedēļu kādam pazūd, piemēram, kosmētika, telefona lādētāji, smēķēšanas ierīces utt. Ja tiek nozagta vērtīgāka manta, kā, piemēram, telefons, tad kameras tiek pārbaudītas, taču bieži vien vainīgo neizdodas ieraudzīt, jo kamerā šī konkrētā vietā nav redzama. Darbinieki regulāri sūdzas par slēdzamu skapīšu nepieciešamību, taču nekas netiek darīts lietas labā. Vai ir kāds likums, kas regulē to, ka darba devējam ir jānodrošina darbinieki ar iespēju savas privātās mantas atstāt drošā vietā? Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
01. oktobrī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Ministru kabineta noteikumos Nr. 359 “Darba aizsardzības prasības darba vietās” noteiktas nodarbināto drošības un veselības aizsardzības prasības darbavietās, par kuru ievērošanu atbildīgs ir darba devējs. Minētie noteikumi nosaka prasības arī attiecībā uz ģērbtuvēm un skapīšiem. Proti, saskaņā ar minēto noteikumu 26.2. apakšpunktu darba devējam jānodrošina, lai ģērbtuves ir aprīkotas ar aizslēdzamiem skapīšiem.

Ja darba devējs neievēro iepriekš minētās prasības, tad jūs atbilstoši Darba likuma 94. panta pirmajai daļai savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai varat vērsties ar sūdzību pie darba devēja. Ja darba devējs sūdzību neizskata vai arī pēc sūdzības izskatīšanas nenovērš tiesību aizskārumu, iesakām vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu par darba aizsardzību regulējošo normatīvo aktu pārkāpumu, lai Valsts darba inspekcija veiktu uzņēmuma pārbaudi.

Papildus norādām, personīgās mantas skar jūsu privāttiesības un, ja tās tiek nozagtas, jūs varat vērsties Valsts policijā ar iesniegumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas