E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2413
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Darbinieka tiesības, atgriežoties pēc bērna kopšanas atvaļinājuma

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūnijā, 2013
Anda Šmite

Labdien, vai darba devējam ir tiesības mani atlaist, atgriežoties darbā pēc viena gada ilga bērna kopšanas atvaļinājuma? Ja tas tā notiek, kur es varu griezties pēc palīdzības?

A
atbild:
05. jūnijā, 2013
Valsts darba inspekcija
Vilnis Virza, Darba tiesību nodaļas vadošais juriskonsults

Šādu tiesību darba devējam nav. Darba likuma 156.panta 4.daļa nosaka, ka darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

ES Padomes Direktīvas 96/34/EK “Par UNICE, CEEP un EAK noslēgto pamatnolīgumu attiecībā uz bērna kopšanas atvaļinājumu” 2.noteikuma 5.punkts nosaka, ka, beidzoties bērna kopšanas atvaļinājumam, darba ņēmējiem ir tiesības atgriezties tajā pašā darbā vai, ja tas nav iespējams, līdzvērtīgā vai līdzīgā darbā, kas atbilst viņu darba līgumam vai darba attiecībām.

Tādējādi darba devēja pienākums ir nodrošināt darbinieku, kurš atgriežas no bērnu kopšanas atvaļinājuma, ar līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu, kas atbilst viņu darba līgumam, t.i., tiek saglabāti darba līguma nosacījumi, tai skaitā darba samaksas un nolīgtā darba laika nosacījumi.

Vienlīdz jānorāda, ka pēc darbinieka atgriešanās darbā darba devējam ir tiesības darbiniekam piedāvāt darba līguma grozījumus Darba likuma 97., 98.panta kārtībā vai veikt pasākumus, kas nav saistīti ar darbinieka uzvedību vai viņa spējām, bet ir pietiekami pamatots ar neatliekamu saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā, piemēram, samazināt darbinieku skaitu.

Samazinot darbinieku skaitu, darba devējam ir jāievēro Darba likuma 109.pantā noteiktie darba devēja uzteikuma aizliegumi un ierobežojumi, kā arī Darba likuma 108.pantā noteiktās priekšrocības turpināt darba attiecības darbinieku skaita samazināšanas gadījumā. Tā, piemēram, darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu, pamatojoties uz darbinieku skaita samazināšanu, ar grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, — visā barošanas laikā.

Ja pret darbinieku no darba devēja puses tiek piemērotas kādas darbības, kas aizskar un pārkāpj darbinieka tiesības, Jums ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā vai tiesā.

Valsts darba inspekcijā ir iespēja vērsties pēc konkrētām konsultācijām par darba attiecību tiesisko regulējumu apmeklētāju pieņemšanas dienās:

pirmdienās no plkst. 13 līdz plkst. 18,

ceturtdienās no plkst. 9 līdz plkst. 12,

K.Valdemāra ielā 38 k-1, Rīgā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas