E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24117
Lasīšanai: 7 minūtes
2
2

Virszemes autostāvvietas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2021
Linda

Labdien! Man pieder dzīvoklis jaunajā projektā, pazemes autostāvvieta un zemes domājamās daļas, katrs no minētajiem ir ierakstīts zemesgrāmatā ar atsevišķu kadastra numuru bez nekādiem apgrūtinājumiem. Mūsu mājā kopā ir 85 dzīvokļi un 33 virszemes autostāvvietas. Kad mūsu namu attīstītājs pārdeva dzīvokļus, tad bija opcija iegūt lietošanā arī virszemes autostāvvietas, kuras tika noformētas kā virszemes autostāvvietas ar “lietošanas tiesībām” pie konkrēta dzīvokļa, un tikai pie šī konkrētā dzīvokļa zemesgrāmatā ir atzīme par apgrūtinājumu. Pārējiem zemes un dzīvokļu īpašniekiem nav ierakstīts apgrūtinājums par to, ka kādam ir lietošanas tiesības uz virszemes autostāvietām. Attīstītājs sev piederošo īpašumu (zemi un dzīvokļus) ir pārdevis, un tas tagad ir pašreizējo mājas iedzīvotāju īpašums un kopīpašums. Pagaidām nav zināms, vai virszemes autostāvvietas pieder pie zemes vai tomēr skaitās pie mājas kā kopīpašums. Kā mēs, kopīpašnieki, varētu risināt šo jautājumu? Jo pašreiz sanāk tā, ka minētās virszemes autostāvvietas pieder kopīpašniekiem kā domājamā daļa un mēs maksājam apsaimniekošanu un NĪ nodokli, bet virszemes autostāvvietas izmantotāji nemaksā neko: ne nomu, ne apsaimniekošanas maksu. Vai jāveic kopīpašnieku aptauja par kopīpašuma daļas izmantošanu kā virszemes autostāvvietu? Vai ir iespējams virszemes autostāvvietas atdalīt no kopīpašuma un mainīt domājamās daļas? Vai arī ir iespēja kopīpašniekiem (ar apsaimniekotāja palīdzību) slēgt nomas līgumus ar virszemes autostāvvietas izmantotājiem un iegūtos līdzekļus varētu izmantot, piemēram, mājas apdrošināšanai utt.? Paldies par atbildi!

A
atbild:
01. oktobrī, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Toms Vilnis, zvērināts advokāts

No jautājumā sniegtās informācijas saprotu, ka konkrētais nekustamais īpašums ir dzīvojamā māja, kas sadalīta dzīvokļa īpašumos, un katram dzīvokļa īpašniekam vienlaikus pieder domājamās daļas no zemesgabala – virszemes autostāvvietas. Līdz ar to visi jūsu jautājumi ir saistīti ar noteikumiem par kopīpašuma lietošanu.

Saskaņā ar Civillikuma 1068. panta pirmo daļu rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

Dzīvokļa īpašuma likuma 4. panta pirmās daļas 3. punkts paredz, ka dzīvokļa īpašuma kopīpašumā esošajā daļā ietilpst zemesgabals, uz kura atrodas attiecīgā dzīvojamā māja, ja tas nepieder citai personai. Atbilstoši minētā panta otrajai daļai uz kopīpašumā esošo daļu attiecināms Civillikuma 1067.–1072. pants. Civillikuma 1068. panta pirmās daļas noteikumi piemērojami, ciktāl šajā Dzīvokļa īpašuma likumā nav noteikts citādi.

Līdz ar to konkrētas atbildes sniegšanai nepieciešams noskaidrot virszemes autostāvvietas jeb zemesgabala tiesisko stāvokli. To iespējams izdarīt, izpētot informāciju par konkrēto nekustamo īpašumu zemesgrāmatā, kadastrā un citos ar īpašumu saistītajos dokumentos.

Ja virszemes autostāvvieta ir daļa no zemesgabala, uz kura atrodas attiecīgā dzīvojamā māja un zemesgabals nepieder citai personai, tad konkrētā situācija aplūkojama saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma noteikumiem. Citos gadījumos jautājums, visticamāk, risināms saskaņā ar Civillikuma noteikumiem par kopīpašumu.

Ja piemērojams Dzīvokļa īpašuma likums, tad atbilstoši minētā likuma 16. panta otrās daļas 2. punktam vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā. Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 17. panta 71. daļu, lai pieņemtu lēmumu par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā, nepieciešams, lai “par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vismaz trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem.

Dzīvokļa īpašuma likuma 18. panta otrajā daļā noteikts, ka dzīvokļu īpašnieku kopība par savas kompetences jautājumiem lēmumus var pieņemt dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē, aptaujas veidā vai citādi savstarpēji vienojoties.

Savukārt, ja jūsu situācijā piemērojams vispārējais regulējums par rīcību ar kopīpašumu, proti, Civillikuma 1068. panta pirmā daļa, tad būs nepieciešama visu kopīpašnieku piekrišana jebkurai rīcībai ar kopīpašumu – virszemes autostāvvietu.

Ievērojot minēto, jūsu aprakstītie rīcības modeļi ar kopīpašumu ir iespējami, taču tam, kā minēts iepriekš, nepieciešama visu vai vismaz trīs ceturtdaļu kopīpašnieku piekrišana. Zemesgabala nodalīšana ir tehniski un juridiski sarežģīts process. Atbildi uz šo jautājumu var sniegt, tikai iepazīstoties ar attiecīgā nekustamā īpašuma dokumentiem.

Neskatoties uz minēto, konkrētajā situācijā jāsaprot, kādus līgumus ir noslēguši pašreizējie virszemes autostāvvietas lietotāji. Parasti praksē tā ir vienošanās par kopīpašumā esošā nekustamā īpašuma domājamās daļas lietošanas kārtību, kuru paraksta visi kopīpašnieki un par ko tiek veikta atzīme zemesgrāmatā. Citos gadījumos tiek slēgts nomas līgums par autostāvvietas izmantošanu ilgtermiņā. Šādu darījumu esamība var būt tiesisks šķērslis turpmākai rīcībai ar kopīpašumu – virszemes autostāvvietu.

Ņemot vērā, ka jautājumā aprakstītie apstākļi ir pietiekami sarežģīti un tajā ir iesaistītas vairākas personas, kuru intereses var atšķirties, būtu ieteicams vērsties pie jurista ar visiem pieejamajiem dokumentiem un informāciju par konkrēto nekustamo īpašumu, lai saņemtu savai situācijai visatbilstošāko risinājumu, kā arī lai izvairītos no juridiskiem riskiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas