E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24083
Lasīšanai: 2 minūtes
18
18

Papildatvaļinājums par bērnu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. augustā, 2021
Evija

Vai man ir tiesības uz ikgadējo papildatvaļinājuma dienu par bērnu, ja individuālais darba gada sākums ir martā un bērnam šobrīd ir 14 gadi, bet augustā bērnam paliek 15. Šo papildatvaļinājuma dienu vēlos izmantot septembrī, kad jau bērnam ir palikuši šie 15 gadi.

A
atbild:
01. septembrī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Darba likuma 151. panta ceturtā daļa nosaka: ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par kārtējo gadu piešķir un izmanto līdz nākamā gada ikgadējam atvaļinājumam.

Termiņš papildatvaļinājuma izmantošanai nav saistīts ar kalendāra gadu vai dienu, kad darbinieks darba devējam lūdza piešķirt papildatvaļinājumu. Tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu, kā arī papildatvaļinājumu rodas darbinieka individuālā darba gada sākumā, proti, tā gada, par kuru atvaļinājums viņam piešķirams.

Darba likuma 151. panta pirmās daļas 3. punkts paredz, ka ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu piešķir darbiniekiem, kuru aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem, – ne mazāk par vienu darba dienu. Valsts darba inspekcijas ieskatā ikgadējais apmaksātais atvaļinājums būtu piešķirams darbiniekam, kura aprūpē esošo bērnu vecums ir līdz 14 gadiem ieskaitot, ar to saprotot to bērna vecumu, kas ietilpst attiecīgā vecuma robežās, piemēram, 14 gadi un 11 mēneši u. tml.

Vēršam uzmanību, ka darbinieka tiesības uz ikgadējo papildatvaļinājumu ir tiesības izmantot līdz nākamā gada ikgadējam atvaļinājumam, neskatoties uz to, ka bērnam palika 15 gadi, ja atvaļinājums pienākas par iepriekšējo periodu, kad bērnam bija 14 gadi.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas