E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24046
Lasīšanai: 2 minūtes

Nosacījumi nodokļa atbrīvojumam, ja pārdotā īpašuma vietā tiek pirkts cits

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. augustā, 2021
Renāte

Tante man atdāvina dzīvokli, kuru ir nupat saņēmusi mantojumā no savas tantes. Vai es varu dzīvokli uzreiz pārdot un iegādāties vietā citu nekustamo īpašumu 12 mēnešu laikā, nemaksājot par to pārāk lielus nodokļus no dzīvokļa pārdošanas?

A
atbild:
30. augustā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību. Ja nekustamais īpašums iegūts mantojuma ceļā, par tā iegādes vērtību uzskata mantojuma masā norādīto vērtību.

Vairākos gadījumos, pārdodot īpašumu, nodoklis no ienākuma nav jāmaksā. Viens no šādiem gadījumiem ir, ja nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma pārdošanas no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Ja  nekustamais  īpašums,  kuru  atsavina,  ir  mantots  līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no  fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība  vai  radniecība  līdz  trešajai  pakāpei  Civillikuma  izpratnē,  uzskata,  ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

Lai individuālā situācijā noskaidrotu, vai tiks piemērots nodokļa atbrīvojums, jums jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas