E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24039
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Laulības slēgšana ar Krievijas Federācijas pilsoni

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. augustā, 2021
Lilija

Labdien! Plānoju slēgt laulību ar Krievijas pilsoni, gan attiecību dēļ, gan tādēļ, lai šis Krievijas pilsonis varētu iegūt uzturēšanās atļauju Latvijā un kādreiz, iespējams, arī pilsonību. Vai ir atšķirība, kurā valstī slēgt laulību, lai neapgrūtinātu uzturēšanās atļaujas saņemšanu? Vai tomēr, slēdzot laulību jebkurā no šīm valstīm, būs vienādi daudz formalitāšu, kuras nāksies atrisināt, lai vismaz varētu iesniegt dokumentus uzturēšanās atļaujai? Vienīgais, ko zinu, ir nianse par uzreiz nederīgiem personu apliecinošiem dokumentiem pēc uzvārda maiņas ārzemēs, to var mainīt arī vēlāk, nav problēmu.

A
atbild:
26. augustā, 2021

Latvijas Republikā ir spēkā “Līgums starp Latvijas Republiku un Krievijas Federāciju par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes un krimināllietās”.

Šī līguma 26. pantā norādīts: “1. Laulības noslēgšanas noteikumus katrai personai, kas stājas laulībā, nosaka tās Līgumslēdzējas Puses valsts likumdošana, kuras pilsonis viņš ir. Ja laulības noslēgšanai ir šķēršļi, tad jāievēro tās Līgumslēdzējas Puses valsts likumdošana, kuras teritorijā tiek noslēgta laulība. 2. Laulības noslēgšanas formu nosaka tās Līgumslēdzējas Puses valsts likumdošana, kuras teritorijā laulība tiek noslēgta.”

Tātad, loģiski secinot, ja jūs plānojat dzīvot Latvijā, tad arī laulību vēlams slēgt Latvijā.

Latvijas Republikā ir spēkā Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums, kura 17. pantā ir noteikts: “Laulības noslēgšanai nepieciešamie dokumenti: personas, kuras vēlas noslēgt laulību, personīgi iesniedz dzimtsarakstu iestādei noteikta parauga abu parakstītu kopīgu iesniegumu.”

Turpat likuma 18. pantā ir noteiktas tiesības ārzemniekam, kuram ir piešķirts alternatīvais statuss un kurš laulības noslēgšanas brīdī ir tiesīgs uzturēties Latvijas Republikā, noslēgt laulību ar Latvijas Republikas pilsoni, papildus iesniedzot attiecīgās ārvalsts kompetentās institūcijas izsniegtu dokumentu par ģimenes stāvokli.

Iesniegumam par laulības noslēgšanu ir apstiprināta veidlapa, kas atrodama noteikumu Nr. 761 4. pielikumā.

Līdzīgs jautājums jau tika analizēts LV portāla e-konsultācijā, uz to atbildi sniedza Tieslietu ministrija. Atbilde ir pieejama šeit.

Savukārt, ja laulība tiks noslēgta Krievijā, tad ir spēkā noteikumi, kas publicēti portālā mana.latvija.lv.

Ievērojot šos nosacījumus, gan Latvijas Republikā, gan Krievijas Federācijā noslēgta laulība būs spēkā abās valstīs.

(Ja slēgsiet laulību Krievijas Federācijā, tad tur jums būs jāsniedz visas izziņas par sevi, savukārt, ja dzīvosiet Latvijā, tad šeit būs jāsniedz prasītās ziņas par jūsu vīru. Ja uzreiz reģistrēsiet laulību Latvijas Republikā, jums vajadzēs tikai vienu reizi iesniegt visus prasītos dokumentus un izziņas, kas ir attiecināmas uz jūsu vīru).

Informācija par uzturēšanās atļaujas saņemšanu Latvijā ir pieejama Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā. Ja par patstāvīgo dzīvesvietu izvēlēsieties Latvijas Republiku, tad jums būs jādeklarē vīra dzīvesvieta: tas, kā to izdarīt, ir aprakstīts portālā latvija.lv.

Savukārt par naturalizācijas procesu informācija ir pieejama arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā. Lai sāktu naturalizācijas procesu, personai piecus gadus ir jānodzīvo Latvijas Republikā.

Tātad, piemēram, kārtojot uzturēšanās atļauju Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, jūs uzreiz varat precizēt visus neskaidros jautājumus, kas ir saistīti ar jūsu vīra naturalizācijas kārtību.

Par savu jautājumu papildus konsultēties varat arī Krievijas vēstniecībā Latvijā.

Jāpiebilst, ka visiem dokumentiem un izziņām no Krievijas Federācijas nepieciešams apliecināts tulkojums valsts valodā (saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 291 “Kārtība, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā).

Dokumentu tulkojumus apliecina zvērināts notārs, kontakti ir pieejami šeit.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas