E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15453
Lasīšanai: 5 minūtes
6
6

Kādi dokumenti nepieciešami laulības reģistrācijai ar Krievijas pilsoni

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2018
Natalja Solodovnika

Jautājums par laulības reģistrāciju ar Krievijas pilsoni Latvijā. Viņam arī ir termiņuzturēšanās atļauja Spānijā. Kādi dokumenti viņam vajadzīgi laulības reģistrācijai? Zinām, ka vajag izziņu par spēju stāties laulībā (t.i., izziņu par ģimenes stāvokli), ko izsniedz Krievijas konsulātā Rīgā. Bet vai ir nepieciešama analoģiska izziņa no Krievijas konsulāta Spānijā? Spānijas valsts iestādes šādu izziņu viņam neizsniedz – tikai spāņiem. Paldies!

A
atbild:
18. oktobrī, 2018

Laulības noslēgšanas kārtību Latvijas Republikā noteic Civillikums, Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums, Ministru kabineta noteikumi Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” (turpmāk – noteikumi Nr. 761) un Ministru kabineta 2013. gada 24. septembra noteikumi Nr. 906 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevu” (turpmāk – noteikumi Nr. 906).

Atbilstoši Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta pirmajai daļai personas, kuras vēlas noslēgt laulību, personīgi iesniedz dzimtsarakstu iestādei (pašvaldības dzimtsarakstu nodaļai vai Latvijas Republikas diplomātiskajai vai konsulārajai pārstāvniecībai ārvalstīs, turpmāk – pārstāvniecība) noteikta parauga abu parakstītu kopīgu iesniegumu. Iesniedzot iesniegumu, tās uzrāda derīgu personu apliecinošu dokumentu.

Ja viens no laulātajiem ir ārzemnieks, iesniegums par laulības noslēgšanu iesniedzams, personīgi abām personām klātesot, dzimtsarakstu nodaļā Latvijā, jo atbilstoši Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 3. panta ceturtajai daļai un noteikumu Nr. 761 27. punktam pārstāvniecība iesniegumu par laulības noslēgšanu pieņem tikai no ārvalstī dzīvojošiem Latvijas pilsoņiem un Latvijas nepilsoņiem. Savukārt elektroniski iesniegumu par laulības noslēgšanu var iesniegt tikai pilngadīgi Latvijas pilsoņi vai pilngadīgi Latvijas nepilsoņi, kā to paredz Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta 1.1 daļa.

Iesniegumam par laulības noslēgšanu ir apstiprināta veidlapa, kas atrodama noteikumu Nr. 761 4. pielikumā.

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta otro daļu personas, kuras agrāk bijušas citā laulībā un kuru ziņas par laulības šķiršanu nav iekļautas Iedzīvotāju reģistrā, iesniedzot iesniegumu, uzrāda vienu no šādiem dokumentiem:

  • bijušā laulātā miršanas apliecību;
  • dzimtsarakstu nodaļas vai zvērināta notāra iesniegtu laulības šķiršanas apliecību;
  • likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu, ar kuru laulība šķirta vai atzīta par spēkā neesošu;
  • izrakstu vai izziņu no laulības šķiršanas reģistra vai laulības reģistra ar ziņām par laulības šķiršanu.

Ārzemnieks papildus iepriekš uzskaitītajiem dokumentiem atbilstoši Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 18. panta otrajai daļai iesniedz attiecīgās ārvalsts kompetentās institūcijas izsniegtu dokumentu par ģimenes stāvokli laulības noslēgšanai Latvijā.

Vienlaikus norādām, ja ārzemnieks iesniedz uzturēšanās atļauju, ko izdevusi valsts, kas nav ārzemnieka pilsonības valsts, personai papildus jāiesniedz dokuments par ģimenes stāvokli no valsts, kas izdevusi uzturēšanās atļauju (dzīvesvietas valsts). Proti, ja Krievijas pilsonis ir uzrādījis uzturēšanās atļauju, kas izdota Spānijā, personai jāiesniedz dokuments par ģimenes stāvokli ne tikai no Krievijas (kā tas noteikts normatīvajā regulējumā), bet arī no Spānijas iestādēm. Ja Spānijas iestādes atsaka izsniegt dokumentu par ģimenes stāvokli, tad dzimtsarakstu nodaļā iesniedzams šis atteikums.

Saskaņā ar noteikumu Nr. 761 33. punktu ārvalsts kompetentās institūcijas izsniegtais dokuments par ģimenes stāvokli laulības noslēgšanai Latvijā ir derīgs sešus mēnešus no tā izdošanas dienas, ja dokumentā nav norādīts īsāks derīguma termiņš.

Dokumentam, kurš izdots ārvalstīs, jāpievieno Ministru kabineta noteiktajā kārtībā (Ministru kabineta 2000. gada 22. augusta noteikumi Nr. 291 “Kārtība, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā”) sastādīts tulkojums vai notariāli apliecināts tulkojums atbilstoši Valsts valodas likuma 10. panta trešajai daļai.

Civillikuma 41. pants noteic, ka laulību noslēdz ne agrāk kā viena mēneša un ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc iesnieguma un citu laulības noslēgšanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas dzimtsarakstu nodaļā.

Papildus Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 17. panta piektā daļa noteic, ja personas vēlas noslēgt laulību nevis tajā dzimtsarakstu nodaļā, kurā tās iesniedza iesniegumu par laulības noslēgšanu, bet gan citā dzimtsarakstu nodaļā vai pie garīdznieka, dzimtsarakstu nodaļa, kurā iesniegts iesniegums par laulības noslēgšanu, izsniedz tām izziņu par laulības noslēgšanai nepieciešamo dokumentu pārbaudi. Tātad neatkarīgi no izvēlētās laulības noslēgšanas vietas iesniegums par laulības noslēgšanu iesniedzams dzimtsarakstu nodaļā. Izziņa ir derīga sešus mēnešus no tās izsniegšanas dienas.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 49 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas