E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23871
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Samazinātā soda samaksa jāveic 15 dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2021
Ivo

Labdien! Papildinu jautājumu Nr. 23842, jo neguvu pilnīgu atbildi: tā attiecas uz gadījumiem, kad lēmums tiek izsniegts uz rokas, jo tas, ka amatpersona izsaka mutisku lēmumu uz ceļa, vēl nenozīmē, ka tā to atcerēsies atspoguļot arī elektroniskajā lēmumā, kas atnāk e-pastā (ja vispār atnāk). Turklāt kā es varu savlaicīgi veikt maksājumu, ja man nav zināms pieņemtā lēmuma numurs, kas obligāti jānorāda, veicot maksājumu? Lēmums par piemērotajiem 50% neparādās ne e-CSDD, ne latvija.lv (šajās sistēmās tas parādās tikai pēc 10 darba dienām, kad beidzies pārsūdzēšanas termiņš). Turklāt no minētā skaidrojuma es saprotu, ka amatpersonai nav tiesību šādus lēmumus nosūtīt elektroniski, proti, uz personas e-pasta adresi. Vai tā ir? Paldies!

A
atbild:
10. augustā, 2021
Sandis Zellis
jurists

Iepriekš sniegtajā atbildē norādītās Administratīvās atbildības likuma 154. panta ceturtās daļas piemērošanu nemaina tas, kādā veidā lēmums tiek paziņots pie administratīvās atbildības saucamajai personai. Minētā tiesību norma noteic to, ka, piemērojot nosacītu daļēju atbrīvošanu no naudas soda samaksas, amatpersona informē administratīvi sodīto personu par tās pienākumu 15 dienu laikā samaksāt lēmumā par administratīvā soda piemērošanu noteikto naudas sodu 50% apmērā.

Tātad likumdevējs ir paredzējis kārtību, kurā noteikts, ka naudas sods ir jāsamaksā 15 dienu laikā no soda piemērošanas dienas[1].

Ja administratīvā pārkāpuma lietu izskata tūlīt pēc pārkāpuma konstatēšanas, ikvienai personai ir iespēja pārkāpuma konstatēšanas vietā sagaidīt amatpersonas pieņemto lēmumu. Kā papildu iespēja tiek piedāvāta lēmuma paziņošana pie atbildības saucamajai personai ērtā veidā, tostarp tā nosūtīšana uz personas norādīto elektroniskā pasta adresi. No Administratīvās atbildības likuma, Paziņošanas likuma un arī jūsu konkrētās situācijas apraksta neizriet, ka samazinātā naudas soda brīvprātīga samaksa objektīvi nebūtu iespējama likumā noteiktajā termiņā arī apstākļos, kuros lēmums ar tajā ietverto numuru tiek paziņots jūsu vēlamajā elektroniskā pasta veidā nākamajā dienā.

Papildus informēju, ka iepriekš sniegtajā atbildē dokumentu paziņošanas veidi netika analizēti. Saskaņā ar Paziņošanas likuma 9. panta otro daļu dokumentus ir iespējams paziņot uz personas norādīto elektroniskā pasta adresi. Savukārt skaidrojumu likuma piemērošanai hipotētiskās situācijās, kurās konstatējamas amatpersonu kļūdas lēmumu sastādīšanā vai paziņošanā pretēji likumam, nav iespējams sniegt.

[1] Sk. Laveniece-Straupmane N. 18. nodaļa. Administratīvā pārkāpuma procesa norise. Skaidrojumi. Grām.: Administratīvo pārkāpumu tiesības. Administratīvās atbildības likuma skaidrojumi. Sagatavojis autoru kolektīvs E. Danovska un G. Kūtra zinātniskajā redakcijā. Rīga: Tiesu namu aģentūra, 2020, 423. lpp.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas