E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23783
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā rēķina maternitātes un vecāku pabalstu pašnodarbinātajam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2021
Baiba

Labdien. No 2017. gada līdz 2021. gada janvārim esmu bijusi patentmaksātāja. No 2021. gada 1. februāra esmu pašnodarbinātā, kas maksā pilnos nodokļus. Oktobra vidū man jāiet ir dekrētā. Kā tiks aprēķināts maternitātes pabalsts? No kuriem mēnešiem tiks aprēķināti pabalsti?

A
atbild:
30. jūlijā, 2021
LV portāls
Lidija Dārziņa

Maternitātes pabalstu aprēķina 80% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Vecāku pabalsta apmērs atkarīgs no tā, kādu tā saņemšanas ilgumu izvēlas: līdz bērna viena gada vecumam (60% no vidējās iemaksu algas) vai līdz bērna pusotra gada vecumam (43,75% no vidējās iemaksu algas).

Pašnodarbinātai personai vidējā iemaksu alga tiek aprēķināta atbilstoši faktiski veiktajām iemaksām pēdējo 12 mēnešu periodā, kas beidzas vienu ceturksni (trīs mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā iestājas apdrošināšanas gadījums. Maternitātes pabalstam tā ir diena, kad izsniegta darbnespējas lapa B (sāksies grūtniecības atvaļinājums), vecāku pabalstam – šī pabalsta piešķiršanas diena.

Par vidējās iemaksu algas aprēķināšanas periodiem pabalstiem informācija individuālā situācijā jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Informācija saziņai: e-pasts konsultacijas@vsaa.gov.lv; tālrunis 64507020.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 49 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas