E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23768
Lasīšanai: 2 minūtes

Kam pieder autortiesības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūlijā, 2021
Agnese

Labdien. Iegādājos zemi Babītes pagastā jaunā ciematā attīstības sākuma stadijā (ir uzsākta tikai vienas mājas celtniecība, pārējie vēl tikai taisa māju projektus). Kopā ir 24 zemesgabali, gaisa elektrolīnija iet pāri diviem zemesgabaliem (tostarp manu) un vēl gar diviem starp to robežu. Pēc pirkuma līguma pārdevēja kompānija izbūvē komunikācijas par papildu samaksu. Turklāt tā pēc pirkuma līguma patur autortiesības izstrādāt mājas projektu un noteikt tās jumta un žoga krāsu. Jautājums: 1) Cik tiesiski šai kompānijai ir paturēt tādas autortiesības nu jau uz manu zemesgabalu? 2) Vai es šai kompānijai varu lūgt ierakt zemē gaisa elektrolīnijas un to finansēt, vismaz līdzfinansēt? 3) Vai pašvaldībai ir pienākums atbalstīt jauna ciemata attīstību un vismaz līdzfinansēt, ja ne finansēt, gaisa elektrolīniju ierakšanu zemē?

A
atbild:
28. jūlijā, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Atbilstoši Autortiesību likuma 4. panta 10. punktam autortiesību objekts ir celtņu, būvju, arhitektūras darbu skices, meti, projekti un celtņu un būvju risinājumi, citi arhitektūras darinājumi, pilsētbūvniecības darbi un dārzu un parku projekti un risinājumi, kā arī pilnīgi vai daļēji uzceltas būves un realizētie pilsētbūvniecības vai ainavu objekti.

Tātad autors kā persona, kuras radošās darbības rezultātā ir radīts konkrēts būvprojekts, savas autortiesības saglabā. Tomēr jāņem vērā, ka par autoru var atzīt tikai fizisku personu. Tādēļ gadījumā, ja saskaņā ar līgumu autortiesības sev vēlas saglabāt juridiskā persona, šāds nosacījums nebūs spēkā.

Attiecībā uz elektrolīnijas izbūvi paskaidrojams, ka privātajās teritorijās pašvaldībai nav pienākums finansēt šādas infrastruktūras izveidošanu. Šis jautājums risināms atbilstoši tiem nosacījumiem, kas iekļauti īpašuma pirkuma līgumā, kurš noslēgts ar projekta attīstītājiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas