E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23574
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Darba aizsardzības prasības pašnodarbinātajam un nodarbinātajam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūnijā, 2021
Spulga

Labdien! Vēlos reģistrēties kā individuālais komersants (darbs ar cementu, krāsu un citiem izejmateriāliem saistībā ar būvmateriāliem: sporta inventāra ražošanai). Esmu viena persona, kas visu ražos, nebūšu darba devējs. Es saprotu, ka saskaņā ar Darba aizsardzības likuma 4. panta 2. daļu par savu darba drošību es varu rūpēties pati, ievērojot 4. panta 1. daļu un šīs pirmās daļas punktus tā, kā uzskatu par drošu pati. Vai pareizi saprotu, ka līdz ar to man nav nepieciešams piesaistīt speciālistu darba vides novērtēšanai un sagatavot drošības žurnālu? Vai tomēr tik un tā ir jāpieaicina speciālists, kurš novērtēs apstākļus un noteiks, kāda darba aizsardzība ir jāizmanto, jāievēro, un ieviesīs žurnālu?

A
atbild:
02. jūlijā, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Vēršam uzmanību, ka ir būtiski nošķirt divus atšķirīgus jēdzienus: nodarbinātais – jebkura fiziskā persona, kuru nodarbina darba devējs, arī valsts civildienesta ierēdņi un personas, kuras nodarbinātas ražošanas vai mācību prakses laikā, un pašnodarbinātais – fiziskā persona, kura veic darbu patstāvīgi un šā likuma izpratnē nav uzskatāma par nodarbināto.

Ja Darba aizsardzības likuma izpratnē jūs būsiet uzskatāma par nodarbināto, tad uz jums ir attiecināmas darba aizsardzības prasības, tostarp par apmācītu darba aizsardzības speciālistu uzņēmumā.

Ja jūs Darba aizsardzības likuma izpratnē būsiet uzskatāma par pašnodarbināto, tad jums būs jāievēro darba aizsardzības vispārīgie principi (darba vidi izveido tā, lai izvairītos no darba vides riska vai mazinātu nenovēršama darba vides riska ietekmi; novērš darba vides riska cēloņus; darbu pielāgo indivīdam, galvenokārt darba vietas iekārtojuma, darba aprīkojuma, kā arī darba un ražošanas metožu izvēles ziņā, īpašu uzmanību pievērš tam, lai atvieglotu vienmuļu darbu un darbu ar iepriekš noteiktu ritmu un mazinātu tā negatīvo ietekmi uz veselību; ņem vērā tehnikas, higiēnas un medicīnas attīstību; bīstamo aizstāj ar drošo vai mazāk bīstamo; izveido saskaņotu un visaptverošu darba aizsardzības pasākumu sistēmu; dod priekšroku kolektīvajiem darba aizsardzības pasākumiem salīdzinājumā ar individuālajiem darba aizsardzības pasākumiem; novērš darba vides riska ietekmi uz to nodarbināto drošību un veselību, kuriem saskaņā ar normatīvajiem aktiem noteikta īpaša aizsardzība u. c) un pienākums rūpēties par savu drošību un veselību darbā, kā arī par to personu drošību un veselību, kuras ietekmē vai var ietekmēt viņa darbs.

Līdz ar to pašnodarbinātais pats atbild par savu drošību un veselību darbā, un viņam jāsaprot vai viņš spēj apzināt darba vidē pastāvošos riskus, to ietekmi uz drošību un veselību, noteikt atbilstošus pasākumus pastāvošo risku mazināšanai un to novēršanai u. tml., lai nodrošinātu sev drošu un veselībai nekaitīgu darba vidi, vai tomēr piesaista darba aizsardzības jautājumos apmācītu personu, kas apzinās pastāvošo situāciju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas