E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23198
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Ja otrs kopīpašnieks nerūpējas par īpašumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. maijā, 2021
D.K

Labdien! Ir privātmāja, kas sadalīta divās daļās, vienā dzīvo ģimene, otrā neviens (saimnieks neliekas ne zinis), šobrīd mājas daļa (par kuru neliekas ne zinis) sāk brukt, bija applūdusi. Saprotu, ka šeit ir tīša mantas bojāšana (ir mēģināts runāt ar cilvēku par otras daļas izpirkšanu: kategorisks nē). Vai ir iespēja celt prasību tiesā pret cilvēku par tīšu mantas bojāšanu, un kādas darbības ir jāveic? Vai jāsaņem vērtējums? Kā to var iegūt? Paldies!

A
atbild:
25. maijā, 2021
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Ir jānošķir civiltiesiskā atbildība, kas paredzēta katram kopīpašniekam rūpēties par kopējo lieto, un kriminālatbildība, kas paredzēta par tīšu svešas mantas iznīcināšanu vai bojāšanu. Pirmajā gadījumā var celt prasību tiesā, savukārt otrajā gadījumā ir pamats iesnieguma iesniegšanai Valsts policijā.

LV portāls e-konsultācijā jau ir skaidrojis, ka saskaņā ar Civillikuma 1069. pantu kopīpašniekiem ir pienākums rūpēties par kopējo lietu un nest zaudējumus, ja tādi nodarīti, rīkojoties ar kopējo lietu. Savukārt 1071. pants noteic, ka kopīpašuma uzturēšanai vajadzīgie izdevumi jāsedz kopīpašniekiem samērīgi ar savām domājamajām daļām.

Tāpat Civillikums noteic vispārīgo atbildības principu, proti, katram ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, ko viņš ar savu darbību vai bezdarbību nodarījis.

Kopīpašuma uzturēšana ietver ne tikai ēkas uzturēšanu, bet arī pieguļošās teritorijas uzturēšanu pienācīgā kārtībā. Ja, piemēram, kopīpašniekiem ir radušies zaudējumi prettiesiskas viena kopīpašnieka rīcības dēļ (ar to arī saprotot – nesaudzīga izturēšanās pret lietu, nerūpējoties vai nepienācīgi rūpējoties, neuzturot vai nepienācīgi uzturot tā īpašumā un/vai lietošanā atrodošos lietu u. tml.) un ir konstatējama cēloņsakarība, tad pārējie var celt prasību tiesā par zaudējumu piedziņu.

Iepriekš būtu ieteicams vispirms nosūtīt brīdinājumu par plānoto rīcību un sekām.

Lai celtu prasību tiesā par zaudējumu piedziņu, ir nepieciešami pierādījumi. Proti, ir jābūt zaudējumiem, jāpamato prettiesiskā rīcība un jākonstatē cēloņsakarība starp prettiesisko rīcību un zaudējumiem. Šajā gadījumā jums būtu jāvēršas pie sertificēta nekustamā īpašuma vērtētāja, kurš novērtētu un konstatētu bojājumus un aprēķinātu izdevumus, kas nepieciešami bojājumu (zaudējumu) novēršanai. Līdztekus var vērsties pie būvnieka, kurš papildus sagatavotu tāmi iespējamo bojājumu (zaudējumu) novēršanai un atjaunošanas izdevumiem.

Līdztekus, pamatojoties uz Civillikuma 1075. pantu, jums ir tiesības celt prasību tiesā par kopīpašuma izbeigšanu. Ja jūs kā kopīpašnieki nevarat vienoties par dalīšanas veidu, tad tiesa, raugoties pēc dalāmā priekšmeta īpašībām un lietas apstākļiem, vai nu piespriež katram kopīpašniekas reālas daļas, uzliekot, kad vajadzīgs, viena daļai zināmus servitūtus par labu otra daļai, vai atdod visu lietu vienam kopīpašniekam (ar pienākumu samaksāt pārējiem viņu daļas naudā), vai noteic lietu pārdot, izdalot ieņemto naudu kopīpašnieku starpā, vai arī izšķir jautājumu ar lozi, it īpaši tad, kad jāizšķir, kurš kopīpašniekš patur sev pašu lietu un kurš no viņiem apmierināms ar naudu.

Vairāk par to, kā iesniegt prasības pieteikumu tiesā, var izlasīt publikācijā “Kā sagatavot prasības pieteikumu tiesai”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas