E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22640
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ja kopīpašumam tiek nodarīts kaitējums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2021
Artis

Labdien! Meklēju palīdzību, lai saprastu, ko darīt ar dzīvokļu īpašnieku, kurš nodara kaitējumus kopīpašumam. Viena dzīvokļa īpašnieks gāja bojā ugunsgrēkā, izdega dzīvoklis. Šo dzīvokli mantojumā dabūja viņa meita. Šobrīd jau gadu dzīvoklis stāv ar izsistiem logiem, joprojām viss smird, pagalmā mētājas santehnikas atkritumi, veca mašīna, pa kuru bezpajumtnieki nāk ložņāt. Gada sākumā dzīvoklī bija plīsusi ūdens caurule, un zemē zem mājas ietecēja ap 150 kvadrātmeriem ūdens, māja ir nopludināta, parādās jaunas plaisas mājai un kāpņutelpai. Mums mājai ir izveidota dzīvokļu biedrība, un mēs, pārējie dzīvokļu īpašnieki, nezinām, kā ar šo cīnīties. Paldies!

A
atbild:
18. martā, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gita Oškāja, zvērināta advokāte

Tā kā dzīvojamajā mājā, kas ir vairāku personu kopīpašumā, atrodas vairāki dzīvokļi, piemērojams ir gan Civillikums, gan Dzīvokļa īpašuma likums.

Dzīvokļa īpašuma likuma 14. panta pirmā daļa noteic, ka dzīvokļa īpašnieks par zaudējumu nodarīšanu citiem dzīvokļu īpašniekiem vai citām personām ir atbildīgs normatīvajos aktos, dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumos vai savstarpēji noslēgtajos līgumos noteiktajā kārtībā.

Pirmkārt, ir jāsaprot, vai kopīpašnieku starpā ir noslēgts kopīpašuma lietošanas līgums, kurā būtu noteiktas kopīpašnieku tiesības, pienākumi un atbildība. Otrkārt, jāņem vērā, ko par kopīpašuma uzturēšanu noteic normatīvie akti, kādas tiesības, pienākumus un atbildību tie paredz.

Dzīvokļu īpašnieku pienākumi ir noteikti Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pantā.

Saskaņā ar Civillikuma 1069. pantu kopīpašniekiem ir pienākums rūpēties par kopējo lietu un nest zaudējumus, ja tādi nodarīti, rīkojoties ar kopējo lietu. Savukārt 1071. pants noteic, ka kopīpašuma uzturēšanai vajadzīgie izdevumi jānes kopīpašniekiem samērīgi ar viņu domājamām daļām.

Tāpat Civillikums noteic vispārīgo atbildības principu, proti, katram ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, ko viņš ar savu darbību vai bezdarbību nodarījis.

Kopīpašuma uzturēšana ietver ne tikai ēkas uzturēšanu, bet arī pieguļošās teritorijas uzturēšanu pienācīgā kārtībā, tostarp atkritumu un gružu izvešanu, kā arī rūpes par kopīpašumu, kopīpašnieku mantas un personu dzīvības un veselības drošību.

Ja, piemēram, kopīpašniekiem ir radušies zaudējumi viena kopīpašnieka prettiesiskas rīcības dēļ (ar to arī saprotot – nesaudzīga izturēšanās pret lietu, nerūpējoties vai nepienācīgi rūpējoties, neuzturot vai nepienācīgi uzturot tā īpašumā un/vai lietošanā atrodošos lietu u. tml.) un ir konstatējama cēloņsakarība, pārējie var celt prasību tiesā par zaudējumu piedziņu. Piemēram, (1) pārējie kopīpašnieki ir tiesīgi organizēt teritorijas sakopšanas darbus un atkritumu izvešanu, ja teritorijas piegružošanā ir bijusi vainojama attiecīgā persona; (2) iespējams, būtu apsverama logu aizklāšana izdegušajā dzīvoklī, lai mazinātu siltuma noplūdi un pēc iespējas novērstu mājas stāvokļa pasliktināšanos. Izdevumi būtu piedzenami no vainīgās personas.

Iepriekš būtu ieteicams vispirms nosūtīt brīdinājumu par plānojamo rīcību un sekām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas