E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23152
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai valsts vainīga, ja kolēģis ir neaudzināts

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2021
Kristīne

Jautājums par valsts apdrošināšanu. Es biju darba attiecībās un strādāju publiskā vietā, 50 gadu laikā biju ilgāk par 11 dienām uz slimības lapas. Pēc slimības lapas ierados darbā, un mani darbavietā viens vīrietis uzrunāja un kaunināja par slimības lapu, kuru apmaksāja apdrošinātāji. Man bija arī privātā apdrošināšana, ne tikai valsts apdrošināšana. Kā kaut ko tādu var darīt? Es, protams, noklausījos un novērsos, un darīju tālāk savus pienākumus, bet rūgtums manā sirdī palika. Vai tā būtu sakārtota valsts?

A
atbild:
25. maijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts ar likumu ir noteikusi iespēju vērsties arī pret morālu aizskārumu darbavietā. Diezgan plaši tiek runāts par mobingu, kas ir vadītāja vai darba kolēģu psiholoģisks uzbrukums vienam konkrētam darbiniekam.

Darba likuma 94. pantā ir noteikts, ka darbiniekam ir iespēja savu aizskarto tiesību vai interešu aizsardzības nolūkā vispirms vērsties ar sūdzību pie darba devēja. Katram pašam jāvērtē situācija, vai ir vērts tērēt nervus, drupināt pašcieņu skaidrojoties.

Par to gan ir dažādi viedokļi. Arī tāds: pat ja ir bijis viens konflikts, ja tas netiek risināts, darbinieks ar augstāku statusu un citu atbalstu (kas var būt arī klusējošs) savu kolēģi var pārvērst mobinga upurī.

Tas, ka rūgtums sirdī palika, protams. Bet tā jau mēdz būt pēc jebkurām nejaušām domstarpībām, arī pēc strīda sabiedriskajā transportā, piemēram.

Un atkal jāpiebilst: valsts pie neveselīgām attiecību izpausmēm darbavietā gan nav vainīga. Mūsu valsts pamatlikumā – Satversmē – un citos likumos ir nostiprināts vienlīdzības un diskriminācijas aizlieguma princips, tiesības uz personas neaizskaramību, tiesības uz goda un cieņas aizsardzību, tiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos un darbavietu atbilstoši savām spējām un kvalifikācijai darbu. Līdz ar to paša cilvēka ziņā ir tas, vai viņš šīs tiesības izmanto, lai sevi aizstāvētu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas