E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2312
Lasīšanai: 6 minūtes

Jāvēršas pašvaldībā ar vairākiem lūgumiem

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. maijā, 2013
A.Z.

Labdien! Esmu uzdevis jautājumus par šo tēmu jums un arī citiem juristiem klātienē, bet tā īsti līdz galam neesmu sapratis. Vai tā var būt ka, (rakstīšu kā ir uz papīra) zemesgrāmatā atzīme ēkas saistītas ar zemes gabalu "Miķelīši" (zemes gabals neeksistē) zemes gabala platība 0,4ha (ir iemērīts, nav izveidots atsevišķs robežu plāns), kadastra nr. ir kopējais ar 17,4ha. Tālāk salīdzinu sēdes protokolu Nr.6,3&, ko man iedeva uz rokas pagastā.
Rakstīts: Noteikt nekustamajam īpašumam "Miķelīši" kadastra nr. (jau cits kurš vispār neeksistē) =0,4ha zemes platību dzīvojamās mājas un saimniecības ēkas uzturēšanai. Tālāk salīdzinu ar tā paša datuma sēdes protokolu, ko pāris dienas atpakaļ dabūju no zonālā valsts arhīva: Noteikt nekustamajam īpašumam "Miķelīši" 0,4ha zemes platību dzīvojamās mājas un saimniecības ēkas uzturēšanai, kas atrodas uz „Vecmiķeļu" zemes gabala, kadastra Nr. (eksistējošs), kura platība ir 17,4ha.
Aizgāju pie notāra ar lūgumu izveidot nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatai, bet nekā. Jo esot vajadzīgs robežu plāns par 0,4. Robežu plāns ir, bet izrādās, ka mans zemes gabals ir iezīmēts lielajā zemes gabalā un cita plāna vairāk nav. Uz robežu plāna rakstīts Uzmērīšana veikta atbilstoši pagasta padomes lēmumam, protokols Nr.6,3& atbilst augstāk minētajiem. Zeme 17,4 nav ierakstīta zemesgrāmatā, pieder pašvaldībai, 0,4ha man bez līguma.
Pašvaldība man piedāvā līgumu uz 10gadiem, es atteicos parakstīt, jo nesaprotu, kas notiek. 17,0ha ir patstāvīgais zemes lietotājs no 2003.gada 23. oktobra. 2011.gadā tika lauzts un atjaunots līgums, lai sadalītu zemi.
Mans jautājums: kādi likumi te strādā un kuram ir pirmpirkuma tiesības uz zemi, un kas tālāk būtu jādara man kā ēku īpašniekam? Kāpēc es nevaru šo zemi nopirkt? Vēl piebilde uz lielā zemes gabala uzzīmēts ar brīvu roku mans zemes gabals, kur zīmogs ar 2007.gada datumu, otrs plāns jau zolīdāk uzzīmēts, zeme zemē un reģistrēts 2009.gadā. Lai vieglāk būtu iztēloties, kvadrātā 17ha mazs kvadrātiņš 0,4ha. Paldies.

A
atbild:
22. maijā, 2013
Valsts zemes dienests
Kristīne Ķīse, Zemes reformas procesa daļas metodikas eksperte

Kārtību, kādā zemesgrāmatās ierakstāma fizisko un juridisko personu atgūtā un privatizētā zeme, valsts un pašvaldību zeme, kā arī dzīvokļi un ēkas (būves), kas atrodas uz šīs zemes nosaka likums „Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās”.

Likuma 15.panta 1.daļas nosacījumi paredz, ka, ierakstot zemesgrāmatā ēkas (būves), kas ir patstāvīgs nekustamais īpašums un atrodas uz svešas zemes, kas nav ierakstīta zemesgrāmatā, nostiprinājuma lūgumam pievienojamsrobežu plāns ar kadastra numuru un likumos noteiktās institūcijas lēmums par zemes gabala platību un robežu plāna apstiprināšanu.

Saskaņā likuma 15.panta 2.daļas nosacījumiem zemesgrāmatas nodalījuma pirmajā daļā izdarāma atzīme: „Zemes īpašuma tiesības nav noskaidrotas. Ēkas (būves) saistītas ar zemes gabalu  (zemes gabala adrese, platība, kadastra numurs)” Atbilstoši likuma 4.panta nosacījumiem, lai ierakstītu zemesgrāmatā zemi, nostiprinājuma lūgumam pievienojams zemes robežu plāns.

Likuma „Par zemes privatizāciju lauku apvidos” 10.pants un likuma „Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās” 29.pants paredz, ka ēku un būvju īpašniekiem ir pirmpirkuma tiesības uz zemi, uz kuras atrodas viņam piederošas ēkas un būves.

Saskaņā ar „Valsts un pašvaldību  īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma” 25.panta 4¹.daļas nosacījumiem, ja personai ir izbeigušās zemes pastāvīgās lietošanas tiesības un tā neizmanto zemes nomas pirmtiesības, bet uz zemes gabala atrodas šai personai piederošas ēkas (būves), pašvaldība pieņem lēmumu par atsevišķa zemesgabala izveidošanu platībā, kas nepieciešams ēku (būvju) uzturēšanai saskaņā ar pašvaldības saistošajos paredzēto apbūves platību.

Par izveidoto zemesgabalu noslēdzams zemes nomas līgums, un ēku (būvju) īpašnieks to turpmāk var atsavināt „Publiskas personas mantas atsavināšanas likumā” noteiktajā kārtībā, taču tas nav atsavināms vai iznomājams citai personai. 

Pēc jautājuma aprakstā sniegtās informācijas secināms, ka Jūsu ēkas atrodas uz zemes, kura pieder pašvaldībai, šī zeme ir uzmērīta, taču nav reģistrēta zemesgrāmatā.  Līdz ar to, lai ierakstītu zemesgrāmatā Jums piederošas ēkās, bija izgatavots robežu plāns (bet tas nav zemes robežu plāns). Atbilstoši sniegtajai informācijai, ar ēkām saistītā zemes gabala platība ir 0,40 ha. Ņemot vērā iepriekš minēto, secināms, ka Jums kā ēku īpašniekam ir pirmpirkuma tiesības uz zemi, uz kā atrodas Jums piederošas ēkas, proti, 0,40 ha platībā.     

„Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma” 4.panta 4.daļas nosacījumi paredz, ka publiskās personas nekustamā īpašuma atsavināšanu var ierosināt zemesgrāmatā ierakstītās ēkas īpašnieks.

Tā kā pašvaldības mantas  atsavināšana ietilpst pašvaldības kompetencē, VZD iesaka Jums vērsties attiecīgajā pašvaldībā ar lūgumu  noslēgt ar Jums zemes nomas līgumu par zemes platību, kas nepieciešama ēkas uzturēšanai. Vienlīdz Jums pašvaldībai ir jāiesniedz iesniegums par nomātās zemes atsavināšanu.

No pašvaldības nomāto zemi Jūs varat iegūt īpašumā tikai pēc ēku ierakstīšanas zemesgrāmatā uz Jūsu vārda un zemes ierakstīšanas zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas