E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2739
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Izsoli nerīko, ja kopīpašnieks noteiktajā termiņā ir iesniedzis pieteikumu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. augustā, 2013
Ēriks Pudenko

Labdien, pašvaldība ir izsludinājusi izsoli, kurā tiek pārdota nedzīvojamā ēka ar zemes domājamo daļu. Ierodoties reģistrēties uz izsoli, ar lielu skandālu tiek reģistrēts dalībnieks izsolei, bet tajā pašā brīdī pašvaldība paskaidro, ka tiks izmantotas pirmpirkuma tiesības no kopīpašnieka puses un izsole nenotiks. Vai sākotnēji nevajadzētu notikt izsolei un tad zemes kopīpašnieks var izmantot savas pirmpirkuma tiesības?

A
atbild:
03. septembrī, 2013
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts

Ja pieņemam, ka atsavināšana notikusi saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma noteikumiem, tad viss ir pareizi. Atbilstoši šā likuma 14.panta otrajai daļai un 4.panta ceturtajai daļai zemes kopīpašniekam ir pirmpirkuma tiesības, ja tas noteiktajā termiņā (viens mēnesis) ir iesniedzis pieteikumu. Tad izsoli nerīko un īpašums tiek pārdots par nosacīto cenu. Iespējams, ka faktiskā situācija ir nedaudz citādāka, kā aprakstīts jautājumā, tad var būt, ka izsole notiek un pirmpirkumtiesīgā persona iegūst īpašumu par augstāko nosolīto cenu. Jebkurā gadījumā pilnīgi precīzu atbildi var sniegt, tikai iepazīstoties ar visiem dokumentiem, tāpēc ieteicams vērsties pie zvērināta advokāta (jurista).

Nedaudz neskaidrību rada jautājumā aprakstītā pašvaldības darbinieku (amatpersonu) rīcība. Ja reiz pirmpirkumtiesīgā persona ir iesniegusi savu pieteikumu, tad izsolei nevajadzētu vispār notikt. Savukārt, ja ir aizdomas par kādu amatpersonu ieinteresētību vai dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ieteicams vērsties tiesībsargājošajās institūcijās.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas