E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2297
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
4
4

Par tiesas noteiktu saskarsmes tiesību izmantošanu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2013
Mārtiņš

Labdien! Esmu šķīries. Laulībā dzima meita. Meita dzīvo pie mātes. Es veicu uzturlīdzekļu maksājumus. Šķiroties, nekādu ierobežojumu, attiecībā uz saskarsmes tiesībām man netika noteikti. Reālajā dzīvē, aizbildinoties ar dažādiem iemesliem, meitas māte liedz, kavē, nosaka konkrētas vietas, kuras drīkstam apmeklēt. Esam runājuši, bet bez rezultātiem. Uzskatu, ka šie iemesli ir nepamatoti.
Jautājums - vai jūs varētu mazliet tuvāk pastāstīt, kas ir tiesas noteikts saskarsmes īstenošanas grafiks? Sāku interesēties par šādu situācijas risinājumu. Vai/cik tas ir saistošs meitas mātei? Vai es tādejādi varu panākt stabilu, regulāru, paredzamu laiku, kad varu būt kopā ar savu meitu?

A
atbild:
20. maijā, 2013
Tiesībsarga birojs
Laila Grāvere, Bērnu tiesību nodaļas vadītāja

Bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība), un to paredz Civillikuma 181.panta pirmā un otrā daļa. Katram vecākam ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem

Ja rodas strīds par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību, piemēram, otrs vecāks liek šķēršļus un izvirza nepamatotus nosacījumus, saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību nosaka tiesa. To paredz Civillikuma 182.pants: „Strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu.

Nosakot saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību, tiesa var noteikt, ka zināmu laika periodu (nedēļas nogales, brīvdienas skolā, vecāku atvaļinājuma laiku u. tml.) bērns pavada pie tā vecāka, pie kura viņš nedzīvo, vai arī viņu tikšanās laiku. 

Tiesa saskarsmes tiesības var ierobežot, turklāt, ja nepieciešams, var noteikt, ka ar bērnu drīkst tikties tikai trešās personas klātbūtnē vai noteiktā vietā, ciktāl tas atbilst bērna interesēm. Tiesa var uz laiku atņemt saskarsmes tiesību, ja saskarsme kaitē bērna interesēm un kaitējums citādi nav novēršams.”

Tātad – lai noteiktu skaidri paredzamu tikšanās laiku, tēvam ir civiltiesiskā kārtībā jāceļ tiesā prasība par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību.

Prasības pieteikumā ir jālūdz tiesa noteikt konkrētu regulējumu – kurās dienās, no cikiem līdz cikiem tēvs tiksies ar bērnu. Var lūgt noteikt regulējumu arī attiecībā uz skolas brīvlaikiem, svētku dienām, bērna vārda un dzimšanas dienām vai citiem ģimenei nozīmīgiem notikumiem. Jo precīzāk regulējums ir noteikts, jo vieglāk ir īstenot nolēmuma izpildi. 

Tiesas nolēmumam ir likuma spēks, un tas ir saistošs visām personām, līdz ar to mātei būs jāievēro tiesas noteiktā kārtība. Par ļaunprātīgu izvairīšanos no tiesas nolēmuma (par saskarsmes tiesībām) izpildīšanas personu var saukt pie kriminālatbildības saskaņā ar Krimināllikuma 168.pantu

Civilprocesa likuma 244.5 panta trešā daļa paredz, ka pēc puses lūguma tiesa var pieņemt pagaidu regulējumu - lēmumu, ar kuru uz laiku līdz sprieduma taisīšanai nosaka saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību. Pamatojoties uz šo Civilprocesa likuma normu, tēvs prasības pieteikumā ir tiesīgs lūgt tiesu noteikt pagaidu kārtību, kādā viņš var īstenot saskarsmi ar bērnu līdz sprieduma taisīšanai.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas