E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6074
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Ģimene
3
3

Ja bērna māte ārzemēs prasa nesamērīgus alimentus

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2015
Andris

Labdien! Par bērna uzturlīdzekļu palielināšanu. Mani sauc Andris. Esmu bērna tēvs. Es Jums uzrakstīšu divus dzīves stāstus. Pagaidām esmu vienā no tām: mans jautājums saistīts ar bērna (4 gadi) uzturlīdzekļu palielināšanu. Laulība un šķiršana notika Latvijas Republikā 1,5 gadu atpakaļ. Esam LR pilsoņi. Pēc savstarpējas vienošanās maksāju 125 eur/m., pat vairāk no 150-250 eur/m. Šķirāmies pēc savstarpējas vienošanās pie notāra. Mantas nedalījām, viss palika pie sievas (nodzīvojām 3 gadus kopā). Pašlaik sieva un bērns dzīvo Šveicē, tur viņai ir labs darbs. Bērna audzināšanai ar tēva pabalstu nepietiek. Apmēram nepieciešams 1800 eur/m bērna uzturēšana (ēšana, drēbes un bērnudārzs). Sieva prasa maksāt viņai min. 800 eur/m. To viņa var pierādīt, pats tur dzīvoju 2 gadus (bērns piedzima Latvijā). 1) Jautājums, vai sieva var palielināt bērna uzturlīdzekļus, jo viņai nepieciešams samazināt izdevumus? Bērns tur dzīvo ar manu piekrišanu. Pelnot ap 7000 eur/m, viņa ir vienīgais apgādātājs pēc vienošanās. Piemēram, ja es strādāju nabaga Latvijā un uz rokas saņemu 700 eur? 2) Jautājums, ja es strādāju Norvēģijā, viņa grib vismaz saņemt 25% no algas vai sākot no 800 eur/m. Savstarpēji vienoties nevaram, priekš manis optimāli varu maksāt 250-300 eur. Man jānopērk dzīvoklis, jo paliku ar vienu drēbes čemodānu. 1) Visur rakstīts par to, kad aizbrauc vīrietis. Man ir otrādi, aizbrauca sieva un bērns ārzemēs, bet tēvs palika Latvijā. 2) Un cits variants, kad abi vecāki dzīvo dažādās valstīs un caur Latvijas tiesu (vai vēl kaut kur) sieva grib palielināt bērna uzturlīdzekļus. Es mīlu savu bērnu. Vienmēr maksāju vairāk caur banku. 3) Vai es varu piespiest sievu atvest bērnu uz Latviju tikties ar tēvu, jo braukt uz Šveici man nav iespējams? Paldies.

A
atbild:
20. februārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Diemžēl LV portāla rīcībā nav informācijas par uzturlīdzekļu piedziņas normatīvo regulējumu Šveicē, tāpēc nevaram sniegt komentāru, kāds varētu būt tiesas lēmums, ja bērna māte izvēlēsies prasību celt savas un bērna dzīvesvietas valstī Šveicē. 

Taču vēršam uzmanību uz to, ka gan Šveice, gan Norvēģija, gan Latvija ir parakstījušas Apvienoto Nāciju Organizācijas Bērnu tiesību konvenciju, kur 27.panta 2.punktā noteikts, ka „vecāki vai viens no viņiem, vai citas par bērnu atbildīgas personas ir galvenie atbildīgie par bērna attīstībai nepieciešamo dzīves apstākļu nodrošināšanu savu spēju un finansiālo iespēju robežās”.

Ja tiesvedība notiek Latvijā, tiesa, nosakot uzturlīdzekļu apmēru, vadās no principa – bērnam nepieciešamo izdevumu apmēram ir jābūt samērīgam ar vecāku mantisko stāvokli. Civillikuma 179.panta pirmā daļa noteic abu vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Līdz ar to atbilde uz Jūsu jautājumu, vai bērna māte var pieprasīt no Jums maksāt uzturlīdzekļus 800 eiro mēnesī, ja Jūsu ikmēneša ienākumi nepārsniedz 700 eiro, ir - nē, jo pieprasītā summa nav samērīga ar Jūsu ienākumiem. 

Turklāt Latvijā nav tāda normatīvā akta, kas noteiktu, ka bērnam jāmaksā uzturlīdzekļi 25% apmērā no saņemtās algas, taču ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kāds ir obligāti jānodrošina katram savam bērnam neatkarīgi no dažādiem apstākļiem. Minimālais uzturlīdzekļu apmērs noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam"  un atkarīgs no Latvijā noteiktās minimālās darba algas un bērna vecuma.  Atbilstoši minētajiem noteikumiem, katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam ir jānodrošina uzturlīdzekļi 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas – 2015. gadā tie ir 90 eiro mēnesī. Ja bērna māte piedzīs uzturlīdzekļus Latvijas tiesā, viņai būs jāpierāda, ka spējat maksāt vairāk par šo summu. Sīkāk izklāstīts LV portāla e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu „Alimentus piedzīt lielākā apmērā ir iespējams”.

Neatkarīgi no tā, vai izlemsiet dzīvot un strādāt Latvijā vai Norvēģijā, ja bērna māte uzsāks uzturlīdzekļu piedziņu Šveicē un tiks pieņemts tiesas spriedums, 2007.gada 30.oktobra Konvencija par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi civillietās un komerclietās jeb 2007.gada Lugāno konvencija paredz, ka mātei būs papildus jāvēršas Norvēģijas vai Latvijas tiesā ar pieteikumu par Šveicē pieņemta tiesas sprieduma izpildāmības pasludināšanu attiecīgajā valstī.

Ja vienošanos nav iespējams panākt, arī strīdus par saskarsmes tiesību izmantošanu jāizšķir tiesā. Ar tiesisko regulējumu Latvijā varat iepazīties e-konsultācijā „Par tiesas noteiktu saskarsmes tiesību izmantošanu”. Lai gan jautājumā norādāt, ka esat devis savu piekrišanu tam, ka bērna dzīvesvieta atrodas Šveicē, un līdz ar to šajā gadījumā nav redzamas bērna prettiesiskas aizvešanas pazīmes, tomēr aicinām iepazīties ar Tieslietu ministrijas mājaslapas sadaļā „Ja bērns aizvests no Latvijas uz ārvalsti” apkopoto informāciju un izlasīt par iespējām vērsties pēc palīdzības Tieslietu ministrijā  ar lūgumu palīdzēt nodrošināt saskarsmes tiesības ar savu bērnu. 

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumos:

Kas jāzina par bērna izvešanu uz ārzemēm”;
Bērna patvaļīga aizvešana no vienas valsts uz citu: emocijas, likumi un rīcība”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas