E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22783
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Iestādes tiesības pagarināt termiņu naudas soda apmaksai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2021
Sandis

Personai uzlikts ceļu policijas administratīvais sods. Soda nomaksas termiņa laikā persona kļūst rīcībnespējīga. Soda nomaksas termiņa laikā policija tiek informēta par personas rīcībnespēju ar slimnīcas izziņu, bet policija piedāvā pagarināt soda nomaksu tikai uz mēnesi un tad nodot tiesu izpildītājam piespiedu piedziņai. Vai iespējams atlikt soda nomaksu, līdz persona kļūst rīcībspējīga?

A
atbild:
17. martā, 2021
Sandis Zellis
jurists

Atbilstoši Administratīvās atbildības likuma 266. panta pirmajai daļai, ja ir objektīvi apstākļi, kuru dēļ sodītā persona naudas soda brīvprātīgas izpildes termiņā nevar pilnā apmērā izpildīt nolēmumu par sodu, iestāde var atlikt tā izpildi uz laiku līdz vienam mēnesim. Savukārt atbilstoši minētā panta otrajai daļai, ja ir objektīvi apstākļi, kuru dēļ sodītā persona naudas soda brīvprātīgas izpildes termiņā nevar pilnā apmērā izpildīt nolēmumu par sodu, iestāde var sadalīt naudas soda izpildi daļās, nepārsniedzot sešu mēnešu periodu no dienas, kad nolēmums par sodu stājas spēkā.

Ievērojot minēto, likums paredz attiecīgās iestādes, kas uzlikusi administratīvo sodu, tiesības atlikt naudas soda samaksu uz laiku līdz vienam mēnesim vai arī sadalīt naudas soda izpildi daļās. Citas iespējas pagarināt/atlikt naudas soda izpildi likumā nav paredzētas.

Papildus jāņem vērā, ka sodītajai personai rakstveida iesniegums par nolēmuma par sodu izpildes atlikšanu vai naudas soda sadalīšanu daļās jāiesniedz iestādei naudas soda brīvprātīgas izpildes termiņa ietvaros (minētā panta trešā daļa). Iesniegums iestādē jāiesniedz motivētā veidā, norādot apstākļus, kas objektīvi liedz naudas soda apmaksu veikt brīvprātīgas izpildes termiņā.

Vienlaikus norādāms, ka personas rīcībspēju ierobežot var vienīgi tiesa. Atbilstoši Civilprocesa likuma 264. pantam pieteikumu par personas rīcībspējas ierobežošanu garīga rakstura vai citu veselības traucējumu dēļ iesniedz tiesā pēc šīs personas deklarētās dzīvesvietas, bet, ja tādas nav, – pēc šīs personas dzīvesvietas; ja persona ievietota ārstniecības iestādē, – pēc ārstniecības iestādes adreses. Turklāt rīcībspēja ir ierobežojama tikai izņēmuma gadījumos un tikai konkrētā apjomā, kādā persona nespēj saprast savas darbības nozīmi vai nespēj savu darbību vadīt. Par rīcībspējas ierobežošanu vairāk iespējams uzzināt LV portāla rakstā: https://lvportals.lv/e-konsultacijas/18494-ricibspeju-tiesa-var-ierobezot-iznemuma-gadijumos-konkretas-jomas-2019.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas