E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18494
Lasīšanai: 4 minūtes

Rīcībspēju tiesa var ierobežot izņēmuma gadījumos konkrētās jomās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. novembrī, 2019
Estere Ozoliņa

Labdien! Vai cilvēks, kurš slimo ar Pļuškina sindromu (atkritumu poligons līdz griestiem), skaitās rīcībspējīgs un var pārdot savu mantojumu bez laulātā piekrišanas?

A
atbild:
12. decembrī, 2019
Signe Krūzkopa
LV portāls

Tieslietu ministrija norāda, ka saskaņā ar šībrīža regulējumu, ja personai ir garīga rakstura vai citi veselības traucējumi, tās rīcībspēju tiesa var ierobežot izņēmuma gadījumos konkrētās jomās tikai tad, ja tas nepieciešams šīs personas interesēs un ir vienīgais veids, kā tās aizsargāt (Civillikuma 357. pants). Tas nozīmē, ka nevienu personu tiesa vairs nevar atzīt pilnībā par rīcībnespējīgu. Turklāt Civillikumā ir noteikts, ka rīcībspēja personai ar garīga rakstura vai citiem veselības traucējumiem var tikt ierobežota tikai tādā apjomā, kādā tā nespēj saprast savas darbības nozīmi vai nespēj savu darbību vadīt (piemēram, persona nepazīst naudaszīmes, nemāk rakstīt, lasīt, rēķināt, nepazīst ciparus, tādēļ nemāk iepirkties veikalā).

Tādējādi tiesa, ņemot vērā lietā iesniegtos pierādījumus, izvērtē personas spējas un nosaka rīcībspējas ierobežojuma apjomu, piemēram, personai rīcībspēju ierobežo tādās jomās kā: 1) maksājumu izdarīšana un saņemšana; 2) darījumu slēgšana; 3) rīcība ar mantu un tās pārvaldība, it īpaši nekustamā īpašuma atsavināšana, ieķīlāšana un apgrūtināšana ar lietu tiesībām; 4) komercdarbības un saimnieciskās darbības veikšana un citās jomās (Civillikuma 358.1. un Civilprocesa likuma 268. pants).

Vienlaikus jānorāda – ja tiesa ierobežo personas rīcībspēju, tiesa nodibina šai personai aizgādnību. Turklāt tiesa, izvērtējot personas spējas, vispirms nosaka, vai un kādā apjomā aizgādnis ar aizgādnībā esošo personu rīkojas kopā, un tikai pēc tam – vai un kādā apjomā aizgādnis rīkosies patstāvīgi ((Civillikuma 358.1.). Piemēram, tiesa var noteikt, ka persona var rīkoties patstāvīgi darījumos, kas nepārsniedz 20,00 EUR, taču kopā ar aizgādni rīkojas, ja darījuma summa pārsniedz 20,00 EUR. Līdz ar to aizgādnis rīkojas tikai tiesas noteiktajā apjomā.

Tiesai kopā ar pieteikumu ir jāiesniedz arī pierādījumi, kas pamato, kādēļ personas rīcībspēja būtu ierobežojama kādā konkrētā jomā. Iesniegtos pierādījumus tiesa vērtē. Tiesa ņem vērā arī bāriņtiesas un prokurora, kuriem ir jāpiedalās tiesas sēdē, viedokli un iesniegtos pierādījumus. Tāpat tiesa gan pēc pušu lūguma, gan pēc savas iniciatīvas pieprasa papildu pierādījumus, piemēram, pieprasa izziņas no ārstniecības iestādēm un citām iestādēm (Civilprocesa likuma 266. pants).

Jānorāda, ka tiesu ekspertīzes veikšana vairs nav obligāta, tomēr tiesa var izlemt jautājumu par tiesu psihiatriskās un, ja nepieciešams, tiesu psiholoģiskās ekspertīzes noteikšanu. Tomēr šāds lēmums par tiesu ekspertīzes noteikšanu ir pārsūdzams. Turklāt tiesai ir pienākums aicināt uz tiesas sēdi arī personu, kuras rīcībspēju ierobežos, un uzklausīt šīs personas viedokli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas