E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22693
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri

Kā dzimšanas apliecībā mainīt ierakstu par tēvu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2021
Liga

Labdien. Lūdzu konsultāciju par iespēju apstrīdēt paternitāti. Mūsu meita ir dzimusi 2010. gadā Latvijā. Lai apstrīdētu paternitāti 08.07.2010. tiesā iesniedzu prasību par paternitātes apstrīdēšanu. Sakarā ar līdzekļu trūkumu nebija iespējas bērnam noteikt bioloģisko tēvu. Iemaksa valsts kasē 70 lati. Tā kā likums bērnus, kas dzimuši līdz 2013.01.01., neatbalsta vienkāršotā paternitātes testa atzīšanā, tad tas ir ļoti sarežģīts process, jo mana ģimene kopš 2011. gada atrodas Vācijā, un Vācijā piedāvā tikai adoptāciju bioloģiskajam tēvam. Vai ar to netiek pārkāptas bērna tiesības, lai tiktu veikts pareizais ieraksts dzimšanas apliecībā? Mēs esam Latvijas pilsoņi. Kādas ir iespējas meitai norādīt īsto bioloģisko tēvu?

A
atbild:
08. aprīlī, 2021
Marika Mure
juriste

Lai sniegtu korektu konsultāciju, nepieciešama konkrētāka informācija par pašreizējo ierakstu bērna dzimšanas apliecībā, tā izcelsmi un pamatu. Vācijas ģimenes tiesību komentēšana un iespējamo bērnu tiesību pārkāpumu analīze ir cita veida konsultācija. Pieņemot, ka dzimšanas apliecībā par tēvu šobrīd ir ierakstīta persona, no kuras bērns nav izcēlies, kopsakarā ar bērna dzimšanas gadu ir nokavēts divu gadu paternitātes apstrīdēšanas termiņš, uz ko bija tiesības jums kā bērna mātei un bioloģiskajam tēvam.

Tomēr Civillikuma likuma 155. panta sestā daļa pieļauj paternitātes atzīšanu tad, ja bērna māte, bērna mātes vīrs vai bērna mātes bijušais vīrs un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. Bērnam, kurš uz šāda pieteikuma iesniegšanas brīdi ir sasniedzis divpadsmit gadu vecumu, ir jādod sava piekrišana paternitātes atzīšanai (Civillikuma 155. panta piektā daļa). Gadījumā, ja šāda trīspusēja pieteikuma iesniegšana nav iespējama, paternitāti varēs apstrīdēt vienīgi pats bērns pēc pilngadības sasniegšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas