E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29778
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Kopīpašuma izmantošana

J
jautā:
26. jūnijā, 2023
Iveta

Labdien! Mums ir dzīvoklis daudzdzīvokļu mājā. Ir pagrabs, koplietošanas telpa ar šķūnīšiem, kuru lieto trīs ģimenes. Pagrabs ir slēgts. Īslaicīgi tur glabājam dažas lietas: velosipēdus, koka dēļus, nelielas sekcijas plauktus. Pagrabs ir liels, lietas novietotas pie sienas, kas nav tuvu ejai, ugunsdrošības noteikumi pagraba ekspluatācijā tiek ievēroti: netiek aizsegtas ejas, neviens nesmēķē, netur uzliesmojošus šķidrumus utt. Ir konflikts ar namu pārvaldes iecirkņa vadītāju un mājas vecāko, kuri pieprasa izvākt mantas, pretējā gadījumā viņi tās patvaļīgi, bez mūsu piekrišanas izvedīs uz izgāztuvi, novērtējot 5 eiro apmērā. Tika izsaukti VUGD pārstāvji, kuri sastādīja apskates aktu un ieteica liekās mantas izvest, arī municipālā policija mūsu darbībās (neļāvām aiztikt mantas) pārkāpumu nesaskatīja. Izvest visu no pagraba neilgā laikposmā nevaram. Vēlētos uzzināt mūsu likumiskās tiesības aizsargāt savu īpašumu un ierobežot namu pārvaldes iecirkņa pārstāvja patvaļu, lai nepieļautu, ka mūsu mantas tiktu izvestas bez mūsu piekrišanas prombūtnes laikā. Paldies!

A
atbild:
28. jūlijā, 2023

Saskaņā ar Civillikuma 1067. pantu īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts vienīgi tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesība.

Civillikuma 1070. pants paredz tiesības kopīpašniekiem slēgt vienošanos (darījumu) par īpašuma lietošanas kārtību. Šis līgums ir saistīts ar īpašuma tiesībām un uztverams kā kopīpašnieku īpašuma tiesību aprobežojums, kas var tikt nostiprināts zemesgrāmatā. Kopīpašnieku vienošanās rezultātā viens kopīpašnieks iegūst tiesības atsevišķi lietot attiecīgi nošķirtu kopīpašuma daļu (lietojuma tiesības), un citu kopīpašnieku pienākums ir netraucēt šo lietojumu, rēķināties ar to arī gadījumā, ja viņu vietā vai blakus viņiem par kopīpašnieku kļūst cita persona.

Atsevišķās kopīpašuma lietošanas tiesības nosakāmas Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas 2. punktā noteiktajā kārtībā, t. i., dzīvokļu īpašnieku kopība ir pieņēmusi šādu lēmumu.

Ja šāds lēmums nav pieņemts, prezumējams, ka jūs patvaļīgi aizņemat koplietošanas telpas (izveidojot tajās mantu glabātuvi). Šādā gadījumā nav nozīmes, vai izvietotās mantas apdraud vai neapdraud ēkas kopējo ugunsdrošību. Jautājumā arī minēts, ka tika pieaicināti VUGD pārstāvji, kuri rekomendēja pagrabtelpu atbrīvot, no kā secināms – ir pamats uzskatīt, ka ievietotās mantas tomēr apdraud ēkas kopējo ugunsdrošību.

Attiecībā uz pašvaldības policijas iesaisti minētajā situācijā paskaidrojam, ka izklāstītais gadījums ir civiltiesisks strīds par patvaļīgu koplietošanas telpu aizņemšanu un/vai ugunsdrošības noteikumu pārkāpumu, kas neietilpst pašvaldības policijas kompetencē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 124 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas