E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29788
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai, reģistrējot laulību, iespējams nomainīt uzvārdu uz pašu izvēlētu

J
jautā:
27. jūnijā, 2023
Uģis

Labdien! Vai ir iespējams, ka pāris, reģistrējot laulību, maina uzvārdu uz jaunu, kopīgi izvēlētu uzvārdu, uzsākot jaunu dzimtu? Uzvārds joprojām atbilstu latviešu valodas pareizrakstības normām. Paldies!

A
atbild:
25. jūlijā, 2023
Tieslietu ministrija
Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļa
Santa Galiņa
LV portāls

Civillikuma 86. pants nosaka, ka, noslēdzot laulību, laulātie pēc savas vēlēšanās izraugās viena laulātā pirmslaulības uzvārdu par savu kopējo uzvārdu, tāpat katrs laulātais laulības laikā var paturēt savu pirmslaulības uzvārdu, nepieņemot kopēju laulības uzvārdu. Noslēdzot laulību, viens no laulātajiem var savam uzvārdam pievienot otra laulātā uzvārdu, izņemot gadījumus, kad vienam no laulātajiem jau ir dubults uzvārds, vai arī laulātie var veidot kopēju dubultu uzvārdu no abu laulāto pirmslaulības uzvārdiem.

Tātad Civillikums neparedz iespēju, reģistrējot laulību, laulātajiem mainīt uzvārdu uz citu uzvārdu, kas nav neviens no laulāto pirmslaulības uzvārdiem.

Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļā skaidro: “Ja ir vēlme, reģistrējot laulību, iegūt kopīgu uzvārdu, kāds šobrīd nav ne vienam, ne otram, uzvārda maiņa uz vēlamo uzvārdu vienam no pāra veicama pirms laulības reģistrēšanas. Šādā gadījumā, reģistrējot laulību, arī otrs laulātais varēs iegūt šo uzvārdu.”

Tomēr jāņem vērā, ka saskaņā ar Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumu vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu) var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no šiem iemesliem:

  • vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;
  • persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu. Vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu;
  • persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;
  • persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;
  • persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu;
  • personai mainīts dzimums;
  • viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu;
  • persona vēlas iegūt mātes vai tēva uzvārdu.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas