E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2268
Lasīšanai: 2 minūtes

Par darba samaksu svētku dienā, ja noteikta stundas tarifa likme

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. aprīlī, 2013
Gatis

Strādāju es par stundas likmi, sanāk man pilna slodze (8h dienā,  40h nedēļā). Citi darbinieki strādā par nemainīgu ikmēneša algu. Bieži vien sanāk, ka darba dienā iekrīt svētku diena, tāpēc mēs visi nestrādājam. Tikai atšķirība ir tāda, ka tie, kas strādā par nemainīgo ikmēneša algu, tiem darba devējs apmaksā tās svētku dienas, bet pārējiem darbiniekiem, kuri strādā par stundas likmi, darba devējs svētku dienas neapmaksā. Jautājums ir tāds, vai man pienākas apmaksātas svētku dienas, strādājot par stundas likmi pilnu slodzi? Un ja jā, tad kādā veidā to aprēķina? Paldies!

A
atbild:
29. aprīlī, 2013
Labklājības ministrija
Olga Iļjina, Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta vecākā referente

Darba likuma 62.panta pirmā daļa paredz divus darba samaksas organizācijas veidus: laika algas sistēmu un akorda algas sistēmu. Laika algu aprēķina atbilstoši faktiski nostrādātajam laikam neatkarīgi no paveiktā darba daudzuma. Akorda algu aprēķina atbilstoši paveiktā darba daudzumam.

No minētā izriet, ka darbiniekam, kuram ir noteikta stundas tarifa likme, tiek piemērota laika algas sistēma.

Saskaņā ar Darba likuma 74.panta trešās daļas prasībām, ja darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, tajā skaitā, neveic darbu svētku dienā, kas iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā (Darba likuma 74.panta pirmās daļas 8.punkts), darbiniekam izmaksā noteikto darba samaksu, ja ir noteikta laika alga, vai vidējo izpeļņu, ja ir noteikta akorda alga.

Ņemot vērā iepriekš minēto, ja darbinieks tiek nodarbināts normālā darba laika ietvaros un svētku diena iekrīt darbiniekam noteiktajā darba dienā, darba devējam ir pienākums apmaksāt svētku dienu arī darbiniekam, kuram ir noteikta stundas tarifa likme, izmaksājot darbiniekam noteikto darba samaksu.

Aprakstītajā situācijā dienas darba samaksu veido stundas tarifa likme reizināta ar 8 stundām (normālo dienas darba laiku).

Papildus informējam: ja jautājuma iesniedzējs uzskata, ka darba devējs pārkāpj viņa tiesības, par iespējamiem darba devēja pārkāpumiem aicinām iesniedzēju vērsties Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas