E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22320
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Servitūta ceļš un sniega tīrīšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2021
Daina

15. janvārī iesniedzu šādu jautājumu: “Jaunais ciemats Pierīgā. Iela iet cauri vairāku daudzdzīvokļu māju zemes gabaliem. Uz ielas atrodas arī juridiskai personai piederošs īpašums. Tālāk tā ved uz vairākām juridiskām personām piederošiem īpašumiem. Pie tiem var piebraukt arī no citas puses. Kā juridiski pareizi rīkoties, lai pašvaldība uzņemtos rūpes par ielas uzturēšanu, t. i., tīrīšanu, ziemā? Paldies, ja sniegsiet padomu.” Tā kā atbilde vēl nav saņemta, gribu papildināt: no Valsts zemes dienesta saņēmu mājas zemes gabala robežu plānu. Izbūvētā iela ir iezīmēta kā servitūta ceļš.

A
atbild:
09. februārī, 2021
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Civillikuma 1130. pants noteic, ka servitūts ir tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemes gabalam par labu. Tātad ceļa servitūts nav publiskas lietošanas ceļš, bet gan tiek nodibināts par labu konkrētam zemesgabalam, konkrētiem lietotājiem.

Nezinot visus konkrētos apstākļos, piemēram, kam pieder izbūvētā iela, grūti ieteikt konkrētu risinājumu. Bet, ja servitūta izlietošanai nepieciešams uzturēt kalpojošo lietu, t. i., tīrīt sniegu, tas ir jādara servitūta izlietotājam.

Šajā gadījumā ir jāņem vērā arī tas, ka atbilstoši Zemes pārvaldības likuma 8.1 panta ceturtajai daļai pašvaldība ceļa uzturēšanā varēs iesaistīties tikai tajā gadījumā, ja ceļam tiks noteikts pašvaldības ceļa statuss, kas atzīstams par privātā īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumu sabiedrības interesēs, lai nodrošinātu vienotu ceļu tīklu. Šāds ceļš ir iezīmējams teritorijas plānojumā vai lokāplānojumā un nosakāms ar atsevišķu administratīvo aktu. Pašvaldības nozīmes ceļa statusa noteikšana dod iespēju pašvaldībai saistošajos noteikumos paredzētajā kārtībā piedalīties tā būvniecībā un uzturēšanā. 

Lai noskaidrotu precīzāk sasāpējušo jautājumu, iesakām vērsties pie kvalificēta jurista.

Vairāk par ceļa servitūtiem varat izlasīt LV portāla skaidrojumā “Ceļa servitūts – izplatītākie strīdi, un kā tos risināt”.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas