E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22195
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Darbinieku skaita samazināšana valsts pārvaldē

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2021
Linda

Labdien! Esmu māte nepilngadīgam bērnam. Tēva nav dzimšanas apliecībā. Esmu vienīgais apgādnieks. Esmu attiecībās, bet neesmu precējusies. Pati par visu maksāju. Strādāju valsts pārvaldē. Darbā tiek plānota štatu samazināšana. Atlaidīs mani vai darba kolēģi, kurai priekšlaicīgā pensija sākas pēc 1 gada. Kādas ir iespējas, ka mani neatlaidīs? Kādi normatīvi un to punkti regulē šo štatu samazināšanu? Vai to var izlemt vadība, neskatoties uz katras personas apstākļiem? Vai ir kāds normatīvs, kas mani aizsargā šajā situācijā? Kādu naudu es saņemšu, ja mani tomēr atlaidīs? Kādās iestādēs man jāvēršas, lai saņemtu finansiālu atbalstu un palīdzību? Paldies!

A
atbild:
21. janvārī, 2021
Valsts kanceleja
Reinis Grāvītis, Komunikācijas departamenta Ministru kabineta preses sekretārs

Ņemot vērā, ka precīzai situācijas izpratnei būtu nepieciešami papildu fakti, skaidrojums sniegts gan saistībā ar valsts pārvaldē nodarbināto ierēdņu, gan darbinieku skaita samazināšanas jautājumiem.

Valsts pārvaldē nodarbinātajiem darbiniekiem darba tiesisko attiecību jautājumos ir piemērojamas Darba likuma normas. Situācijā, kad tiek plānota darbinieku skaita samazināšana, primāri tiek veikta salīdzināšana un vērtēti darbinieku darba rezultāti un kvalifikācija. Attiecīgi priekšroka turpināt darba attiecības ir tiem darbiniekiem, kuriem ir labāki darba rezultāti un augstāka kvalifikācija. Ja darba rezultāti un kvalifikācija darbinieku starpā būtiski neatšķiras, tad tiek vērtēti Darba likuma 108. panta otrajā daļā noteiktie kritēriji, taču neviens no tiem pats par sevi nav vērtējams kā prioritārs, salīdzinot ar citu kritēriju. Turklāt darba devējam ir tiesības izlemt, kuram no Darba likuma 108. panta otrajā daļā noteiktajiem kritērijiem ir dodama priekšroka.

Tādējādi nav iespējams iepriekš paredzēt, kādus kritērijus noteiks darba devējs, un noteikt, ar kuru no darbiniekiem turpināmas darba attiecības.

Papildus norādām, ka valsts pārvaldē nodarbināto ierēdņu skaita samazināšanas kārtība ir nedaudz atšķirīga, tā ir noteikta Valsts civildienesta likumā, kā arī izriet no tiesu praksē nostiprinātajām atziņām. Līdzīgi kā attiecībā uz darbiniekiem, lai veiktu ierēdņu skaita samazināšanu, ir nepieciešams veikt ierēdņu salīdzināšanu. Tādā veidā tiek noskaidrots, kurš no līdzīgus pienākumus veicošajiem ierēdņiem ir saglabājams dienestā.

Atšķirībā no Darba likuma Valsts civildienesta likums konkrēti neparedz, kādi kritēriji ir izvērtējami, veicot ierēdņu salīdzināšanu, līdz ar to iestāde ir pati tiesīga noteikt, kādi kritēriji izmantojami, veicot ierēdņu skaita samazināšanu.

Nodarbināto skaita samazināšanas gadījumā nodarbinātajam ir tiesības saņemt atlaišanas pabalstu, ko nosaka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 17. pants. Atlaišanas pabalsta apmērs ir saistīts ar valsts un pašvaldību institūcijās nostrādāto laiku. Attiecīgi pabalsta apmērs var būt no vienas (nostrādāts mazāk par 5 gadiem) līdz četru mēnešu vidējās izpeļņas apmēram (nostrādāts vairāk nekā 20 gadi).

Nodarbinātajam pēc darba vai dienesta attiecību izbeigšanas ir tiesības vērsties Nodarbinātības valsts aģentūrā, lai pieteiktos uz bezdarbnieka pabalstu un saņemtu atbalstu turpmākajos darba meklējumos. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas