E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32496
Lasīšanai: 3 minūtes

Atvaļinājums valsts iestādes darbiniekam

J
jautā:
22. aprīlī, 2024
Aleksandra

Labdien! Strādāju valsts iestādē ar normālu darba grafiku: piecas darba dienas nedēļā un astoņas stundas dienā. Man pienākas 20 darba dienu (28 kalendāro dienu) atvaļinājums, kuru var sadalīt pa daļām. Viena nedēļa jau ir izņemta, tagad plānoju izmantot divas nepārtrauktas nedēļas no 07.05.2024. līdz 22.05.2024. (21.05. un 22.05.2024. sakarā ar svētku dienām). Cik garš ir atvaļinājuma atlikums trīs vai piecas darba dienas? Vai šajā gadījumā tiek piemērota Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 41. panta 1. daļa? 

A
atbild:
09. maijā, 2024
Valsts kanceleja
Eva Bērze, Komunikācijas departamenta konsultante

Atbilstoši jautājumā minētajiem faktiskajiem apstākļiem secināms, ka atvaļinājuma atlikums ir viena kalendāra nedēļa jeb septiņas ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma dienas, no kurām piecas ir darbdienas un divas brīvdienas. 

Atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 41. panta pirmajai daļai ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanai piemēro Darba likuma normas. Darba likuma 149. panta pirmajā daļā noteikts, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Šāds atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas. 

Ja ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu izmanto pa daļām, viena no atvaļinājuma daļām nedrīkst būt īsāka par Darba likumā noteikto, bet, atlikušo atvaļinājuma daļu piešķirot pa daļām, ievēro šādus noteikumus: 

  • aizliegts palielināt apmaksājamo darbdienu skaitu;
  • katra daļa nedrīkst būt īsāka par vienu kalendāra nedēļu, izņemot gadījumus, kad institūcija vai amatpersona, kas piešķir ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, atļāvusi ikgadējā atvaļinājuma attiecīgo daļu izmantot pa dienām, nepalielinot saskaņā ar likumu apmaksājamo darbdienu skaitu.

Saskaņā ar likuma “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” 1. pantu par svētku dienām ir noteikta Mātes diena un Vasarsvētki. Līdz ar to, ja šīs dienas iekrīt nodarbinātā ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laikā, tad attiecīgi atvaļinājums pagarinās par minēto svētku dienu skaitu. 

Administratīvās apgabaltiesas ieskatā ar svētku dienām Darba likuma 149. panta pirmajā daļā saprotamas visas svētku dienas, kas noteiktas ar likumu, neatkarīgi no tā, kādā no nedēļas dienām tās attiecīgajā gadā iekrīt. Turklāt, piemēram, Mātes diena vienmēr ir svētdienā. Administratīvās apgabaltiesas ieskatā tiesību norma ar pietiekamu skaidrību nosaka tiesiskos apstākļus un nav pamata minēto tiesību normu tulkot citādi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 110 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas