E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32921
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai valsts iestādes darbiniekam ir tiesības uz blakusdarbu

J
jautā:
10. jūnijā, 2024
Toms

Labdien! Vai pilna laika valsts iestādes darbinieks sava atvaļinājuma laikā drīkst iziet apmaksātu praksi citā uzņēmumā? Ja drīkst, vai attiecīgajai personai ir jāreģistrējas kā pašnodarbinātajam? 

A
atbild:
13. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 92. pants noteic, ka darba devējs darba līgumā var ierobežot darbinieka tiesības veikt blakusdarbu, ciktāl tas attaisnojams ar pamatotām un aizsargājamām darba devēja interesēm, it īpaši, ja blakusdarbs negatīvi ietekmē vai var ietekmēt pienācīgu darbinieka saistību izpildi. 

Darba likuma komentāros ir norādīts, ka darba devēja intereses jāaizsargā: 

  • pret nevēlamu darbinieka konkurenci, kas var radīt šaubas par darbinieka lojalitāti; 
  • pret darbinieka saistības izpildījuma samazināšanos vai darbinieka rūpības samazināšanos darba izpildē. 

Savukārt likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” noteikti amata savienošanas ierobežojumiem valsts amatpersonām, kuras papildus savam darbam valsts amatpersonas amatā vēlas strādāt citu darbu. 

Amatu savienošana pieļaujama, ja tā nerada interešu konfliktu, nav pretrunā ar valsts amatpersonai saistošajām ētikas normām un nekaitē amatpersonas tiešo pienākumu veikšanai. 

Ja amata savienošanai nepieciešama atļauja, tad tā no iestādes vadītāja jāsaņem pirms amata savienošanas, uzņēmuma līguma noslēgšanas vai pilnvarojuma uzņemšanās.  

Tā kā viens no apstākļiem, kāpēc var būt liegts strādāt vēl kādā darbavietā, pat ja tas būtu atvaļinājuma laikā, ir iespējamā interešu konflikta situācijas nepieļaušana, pirms tiek uzsākta apmaksāta prakse citā uzņēmumā, par to būtu jāinformē savas iestādes vadītājs. Turklāt arī atvaļinājuma laikā darbinieks nezaudē savu statusu valsts iestādē. 

Skaidrojumu par to, kas ir valsts amatpersona atbilstoši likumam “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, var izlasīt LV portāla e-konsultācijā šeit.

Par prakses darba attiecībām un atlīdzību. Ja tiek slēgts darba līgums, tad nodokļus ietur un budžetā pārskaita darba devējs. Ja darbinieks reģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējs/pašnodarbinātais un tiek slēgts, piemēram, uzņēmuma līgums, tad komersants izmaksā atlīdzību no uzņēmuma līguma izpildes, nodokļus neieturot. Nodokļi jāsamaksā pašam. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas