E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32722
Lasīšanai: 5 minūtes

Papildatvaļinājuma izmantošanas nosacījumi valsts pārvaldē nodarbinātajiem

J
jautā:
21. maijā, 2024
Inga

Lūdzu rast iespēju izskaidrot Darba likuma 151. panta “Papildatvaļinājums” (4) punktu “Ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par kārtējo gadu piešķir un to izmanto līdz nākamā gada ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam” un Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 42. pantu Apmaksātais papildatvaļinājums. Situācija: darba vietā tiek piešķirts ikgadējais papildatvaļinājums par darba novērtēšanu. Darba vieta atsaka iespēju izņemt papildatvaļinājumu par iepriekšējo gadu, kamēr nav izmantots atvaļinājums par “individuālo ikgadējā atvaļinājuma periodu”. Piemēram, atvaļinājuma periods ir no 2023. gada 12. decembra līdz 2024. gada 11. decembrim. Ikgadējais atvaļinājums par 2023. gadu ir izņemts, t. sk. divas dienas par iepriekš minēto periodu. Papildatvaļinājums par 2023. gadu tiek atteikts, jo nav izmantots atvaļinājums par “individuālo ikgadējā atvaļinājuma periodu”. Vai papildatvaļinājums par 2023. gadu pienākas, kad būs izņemts viss ikgadējais atvaļinājums par konkrēto periodu?

A
atbild:
30. maijā, 2024
Valsts kanceleja
Santa Jirgensone, Komunikācijas departamenta konsultante

Atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 42. panta pirmajai daļai nodarbinātajam var piešķirt apmaksātu papildatvaļinājumu pēc pilna ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma izmantošanas un to var izmantot laikposmā līdz nākamajam ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam. Tas nozīmē: ja amatpersona pēc pilna ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma nav izmantojusi papildatvaļinājumu un tai ir piešķirts nākamais ikgadējais apmaksātais atvaļinājums, tad tai vairs nav tiesību izmantot papildatvaļinājumu par iepriekšējo novērtēšanas periodu (papildatvaļinājumu varēja izmantot starp abiem ikgadējiem atvaļinājumiem). Lai šādas situācijas neveidotos, nodarbinātajiem rūpīgi jāseko līdzi uzkrātajām atvaļinājuma, tostarp papildatvaļinājuma, dienām, kā arī jākonsultējas ar iestādes personāla speciālistu, lai nezaudētu iespēju izmantot pieejamās papildatvaļinājuma dienas.

“Ja papildatvaļinājums nav izmantots pēc ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma un līdz nākamajam ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam, tas automātiski tiek dzēsts.”[1] Papildatvaļinājuma dienas neuzkrājas, tādēļ nav iespējams izmantot papildatvaļinājumu par vairākiem novērtēšanas periodiem.

Papildatvaļinājumu var pieprasīt pēc pilna ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma izmantošanas, līdz ar to var veidoties situācija, kurā persona izmanto visu ikgadējo atvaļinājumu, pēc tam – papildatvaļinājumu –, kas pienākas, pamatojoties uz aktuālo darba izpildes novērtējumu, un tad uzsāk nākamā ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma izmantošanu. Tomēr nav iespējams pamīšus ņemt ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu un papildatvaļinājumu, jo Atlīdzības likuma 42. panta pirmā daļa paredz, ka papildatvaļinājumu var izmantot tikai pēc pilna ikgadējā atvaļinājuma izmantošanas.

Kā norādīts iepriekš, papildatvaļinājuma dienas neuzkrājas. Ja tās netiek izmantotas, attiecīgās dienas tiek dzēstas. Atbilstoši Atlīdzības likuma 42. panta desmitajai daļai piešķirto papildatvaļinājumu var kompensēt naudā tikai tajos gadījumos, ja tiek izbeigtas darba tiesiskās attiecības un nodarbinātais nav izmantojis piešķirto papildatvaļinājumu. Jānorāda, ka uzsvars minētajos gadījumos ir tam, ka papildatvaļinājums piešķirts pirms nodarbinātības attiecību izbeigšanas. “Par papildatvaļinājuma piešķiršanas brīdi uzskatāms attiecīgā institūcijas rīkojuma izdošanas brīdis.”[2] Līdz ar to, ja papildatvaļinājums nav piešķirts pirms nodarbinātības attiecību izbeigšanas brīža, tad darba devējam nav pienākuma to kompensēt naudā.

Atbildot uz jūsu jautājumu, jā, papildatvaļinājums par konkrēto periodu tiks piešķirts, kad izmantosiet visu ikgadējo atvaļinājumu par jautājumā norādīto periodu.

[1] Pastars, E., Ošiņa, I., Rācenājs, K. Atlīdzības likums ar komentāriem. 82. lpp. Pieejams: http://lpda.lv/storage/editor/atlidzibaslikumsarkomentariem.pdf.

2 Turpat, 81. lpp.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 276 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas