E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22121
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
15
15

Mājas apsaimniekošana un PVN

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2021
Dzintra

Mūsu daudzdzīvokļu mājas pārvaldnieks, izrakstot rēķinu, pārvaldīšanas maksu neatdala no uzkrājuma mājas uzlabošanai un attīstībai, mājas naudas pārtēriņa segšanai, kā rakstīts tāmē. Summu sadalījums redzams tikai ieņēmumu un izdevumu tāmē. Kāpēc citi apsaimniekotāji, PVN maksātāji, uzkrājumu atdala rēķinā un neapliek ar PVN, bet mūsējais pamato, ka šis avansa maksājums ir apliekams ar PVN? Kāpēc jāmaksā avanss, nezinot, kam, bet zinot, ka PVN nevar uzkrāt? Avanss nav minēts ne rēķinā, ne tāmē. No mājas uzkrātās naudas tika veikti maksājumi bez PVN (vairāk par 5 tūkstošiem eiro), tātad pāri tūkstotim eiro PVN nevajadzēja iekasēt avansā. Varbūt pareizāk PVN ieturēt no uzkrājuma, kas sakrāts ar iemaksām bez PVN, kad pienāks brīdis naudu izlietot darījumam, kurš aplikts ar PVN? Vai mūsu namsaimnieks pamatoti nepiemēro PVN likuma VII nodaļā “Atbrīvojumi no nodokļa” 52. pantā rakstīto par maksājumu tehniskās rezerves un garantijas fondā?

A
atbild:
15. janvārī, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 17 “Pievienotās vērtības nodokļa likuma normu piemērošanas kārtība un atsevišķas prasības pievienotās vērtības nodokļa maksāšanai un administrēšanai” 158. punktam iemaksas, kuras tiek veiktas uzkrājumu fondam mājas uzlabošanai, maksājamas par remontdarbiem, kuri nepieciešamības gadījumā tiks veikti nākotnē, tādēļ noteikumu izpratnē tas nozīmē, ka tiek veikti avansa maksājumi par nākotnē iespējami saņemamajiem pakalpojumiem no mājas pārvaldnieka. Šī pozīcija kvalificējama kā daļa no dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumu maksas, kas apliekama ar PVN.

Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē iemaksas uzkrājumu remonta fondā tiek veiktas atsevišķi un tās nav iekļautas ikmēneša maksājumos par dzīvojamās mājas (dzīvokļa) pārvaldīšanu saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem starp mājas pārvaldnieku un iedzīvotājiem.

PVN piemērošana ir atkarīga no tā, kā mājas pārvaldnieks slēdz līgumus un darbojas saistībā ar pakalpojumiem, par kuriem norēķināšanās notiks, izmantojot uzkrātās iemaksas remonta fondā.

Tātad, ja remontdarbu pakalpojumus pārvaldnieks sniedz pats, PVN tiek iekļauts maksājumā par uzkrājumiem mājas uzlabošanai. Savukārt, ja pārvaldnieks remonta pakalpojumus pats nesniedz, bet šo pakalpojumu nodrošina cits komersants, kas ir reģistrēts PVN maksātājs, tad pārvaldnieks attiecībā uz remonta pakalpojumu sniegšanu darbojas kā starpnieks un netiek uzskatīts par remonta pakalpojumu sniedzēju dzīvokļu īpašniekiem.

Pārvaldniekam, saņemot rēķinus no citiem reģistrētiem PVN maksātājiem, kopējā summa (ar PVN) ir jāsadala uz dzīvokļu īpašniekiem, nosūtot kompensācijas rēķinus. Šādā gadījumā maksājumiem uzkrājumu remonta fondā PVN nav piemērojams.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas