E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22102
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
7
7

Vai jaunajam pārvaldniekam jāpārņem visas parādsaistības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2021
Anna

Vai daudzdzīvokļu mājas jaunajam pārvaldniekam no iepriekšējā pārvaldnieka ir obligāti jāpārņem visas iepriekšējās dzīvokļu īpašnieku parādsaistības par komunālajiem pakalpojumiem un apsaimniekošanu? Vai tomēr iepriekšējais pārvaldnieks nav atbildīgs par šo summu piedzīšanu, jo tas ietilpa viņa pienākumos, kamēr viņš bija pārvaldnieks?

A
atbild:
07. janvārī, 2021
Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācija
Ģirts Beikmanis, valdes priekšsēdētājs

Atbilde ļoti skaidri ir izklāstīta Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā. Jautājumā izskan viedoklis, ka pārvaldniekam (vecajam vai jaunajam) ir jāuzņemas svešas saistības (kāda dzīvokļa īpašnieka parādi). Tas nav ne pareizi, ne tiesiski. Nevar apgalvot: pārvaldnieks ir atbildīgs par parādu piedzīšanu. Diemžēl ir daudzi gadījumi, kad parādu nevar piedzīt.

Pārvaldniekam no pārvaldnieka nekas nav jāpārņem, tā ir nepareiza izpratne par lietu kārtību. Kopīpašuma pārvaldīšanas uzdevumu (līgumiskās attiecības) atsauc dzīvokļu īpašnieki (kopība), un viņiem cita starpā ir jāpārņem arī pārvaldīšanas periodā uzkrātās saistības. Savukārt ar jauno pārvaldnieku dzīvokļu īpašnieki (kopība) slēdz līgumu un dod pārvaldīšanas uzdevumu. Protams, jaunajam pārvaldniekam dzīvokļu īpašnieki var dot pilnvarojumu pārstāvēt īpašnieku intereses saistību pārņemšanā no vecā pārvaldnieka, bet arī šādā situācijā viņš darbojas dzīvokļu īpašnieku vārdā uz dotā pilnvarojuma pamata.

Vienošanās par parādu piedziņu var būt dažāda, gan pārņemot saistības (cedējot), gan vienojoties, ka parādus cenšas atgūt bijušais pārvaldnieks.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas