E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2208
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Tēvam ir tiesības saņemt informāciju par bērnu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2013
Alvis Martinsons

Man ir jautājums: vai ir likums, ka skola nedrīkst bērnu tēvam izpaust bērnu telefonus? Pašlaik ar sievu kopā nedzīvojam. Cenšamies vest sarunas par ģimenes saglabāšanu, vienīgais nevaru tikties ar bērniem. Arī bāriņtiesa visu risina vienpusēji. Mani bērni mācās Kārsavas vidusskola 9.klasē. Paldies par atbildi

A
atbild:
16. aprīlī, 2013
Tiesībsarga birojs
Laila Grāvere, Bērnu tiesību nodaļas vadītāja

Tēvam kā bērna likumiskajam pārstāvim ir tiesības saņemt par savu bērnu visu informāciju, kas ir skolas rīcībā, tostarp, telefona numuru. Izņēmums no šī vispārējā principa ir gadījumā, ja tēvam ar tiesas nolēmumu ir ierobežota vai liegta saskarsme ar bērnu. Taču tadā gadījumā mātei būtu pienākums informēt skolu, iesniedzot attiecīgo tiesas nolēmumu. Tātad skolai ir jāizpauž tēvam bērna telefona numurs, ja vien skolas rīcībā nav tiesas nolēmuma par tēva saskarsmes tiesību ar bērnu ierobežojumu.

Civillikuma 181.pantā noteikts: „Bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība).

Katram no vecākiem ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tam vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, ir tiesības saņemt ziņas par viņu, it īpaši ziņas par viņa attīstību, veselību, sekmēm mācībās, interesēm un sadzīves apstākļiem.

Bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar brāļiem, māsām un vecvecākiem, kā arī citām personām, ar kurām bērns ilgu laiku ir dzīvojis nedalītā saimniecībā, ja tas atbilst bērna interesēm.

Jebkurai personai ir pienākums atturēties no tādām darbībām, kas varētu negatīvi iespaidot bērna attiecības ar kādu no vecākiem.”

Pamatojoties uz šo likuma normu, tēvam ir tiesības uzzināt bērna telefona numuru no bērna mātes. Ja viņa to neizpauž, tēvs ir tiesīgs vērsties bāriņtiesā un lūgt izvērtēt, vai māte savas tiesības neizmanto ļaunprātīgi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas