E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19944
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Vai var pārdot automašīnu bez laulātā piekrišanas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2020
Di

Labdien! Ir noteikta tiesas sēde par šķiršanos un mantas sadali. Vai pirms tiesas drīkst pārdot dalāmo automašīnu, ja ir veikta tās novērtēšana? Tiesa būs tikai pēc septiņiem mēnešiem, un ir vajadzība pārdot automašīnu, jo tā vairs nav braucamā stāvoklī.

A
atbild:
19. maijā, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Jautājums nesatur informāciju, vai automašīna, par kuru tiek jautāts, ir viena laulātā atsevišķs īpašums vai arī nav. Tāpat jautājumā nav teikts, vai laulāto starpā ir noslēgts laulības līgums, ar kuru laulāto starpā tiek sadalīta kopmanta.

Saskaņā ar Civillikuma 89. panta otro daļu viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās.

Ja ar “dalāmais auto” domāts laulāto kopmantā ietilpstoša kustamā manta, tad saskaņā ar Civillikuma 90. panta otro daļu abu laulāto kopīgo mantu (89. p. 2. d.) laulātie pārvalda un ar to rīkojas kopīgi, bet, abiem laulātajiem vienojoties, to var pārvaldīt arī viens no viņiem. Viena laulātā rīcībai ar šo mantu nepieciešama otra laulātā piekrišana.

Piekrišanu otrs laulātais var izteikt rakstiski pašā pirkuma līgumā vai atsevišķa dokumenta veidā, drošākais veids: vēršoties pie zvērināta notāra un apliecinot savu parakstu uz attiecīga dokumenta (pirkuma līguma gadījumā visām trim personām – pārdevējam, pircējam un personai, kura izsaka piekrišanu, būs jāparakstās šajā pirkuma līgumā).

Savukārt gadījumi, kad šāda piekrišana nav nepieciešama, ir uzskaitīti Civillikuma 91. pantā, proti, katra laulātā atsevišķa manta it sevišķi ir:

1) manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķu mantu;

2) priekšmeti, kas noder tikai viena laulātā personīgai lietošanai vai vajadzīgi viņa patstāvīgā darbā;

3) manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā;

4) laulātā atsevišķās mantas ienākumi, kas nav nodoti ģimenes un kopīgās mājsaimniecības vajadzībām;

5) manta, ar ko atvietota iepriekšējos 1.–4. punktā minētā manta.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas