E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28499
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļu piedziņas nosacījumi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2023
Amanda

Ko ir nepieciešams izdarīt, lai no tēva piedzītu alimentus, ja nav ieraksta dzimšanas apliecībā? Līdz šim nauda bērnam tika skaitīta uz manu kontu. Vai tas, ka ir veikti pārskaitījumi, palīdz, jo tēvs vairs neliekas ne zinis? Ir sarakstes, bet tagad jau esmu bloķēta.

A
atbild:
06. martā, 2023

Saskaņā ar Civillikuma 146.pantu par bērna māti atzīstama sieviete, kas bērnu dzemdējusi.

Par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306.dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums).

Bērns, kurš piedzimis sievietei ne vēlāk kā 306.dienā pēc laulības izbeigšanas, ja sieviete jau stājusies jaunā laulībā, tiek uzskatīts par dzimušu jaunajā laulībā. Šajā gadījumā bijušajam vīram vai viņa vecākiem ir tiesības apstrīdēt bērna izcelšanos (149.pants).

Bērna izcelšanos no tēva, kurš ir laulībā vai bijis laulībā ar bērna māti, apstiprina ieraksts laulību reģistrā.

Paternitātes pieņēmums nav spēkā, ja paternitāte atzīta šā likuma 155.panta astotajā daļā noteiktajā kārtībā.

Civillikuma 154.pantā paredzēts: ja bērna izcelšanās no tēva nav konstatējama atbilstoši šā likuma 146.panta noteikumiem vai tiesa atzinusi, ka bērns nav cēlies no viņa mātes vīra, bērna izcelšanās no tēva pamatojas uz paternitātes brīvprātīgu atzīšanu vai tās noteikšanu tiesas ceļā.

Tas nozīmē, ja bērna dzimšanas apliecībā bērna tēvs nav ierakstīts un tēvs brīvprātīgi neatzīst paternitāti, bērna māte var iesniegt tiesā pieteikumu par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu.

Izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, tiesa ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar ko ir iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šādu faktu.

Civilprocesa likuma 249.1 pantā ir paredzēts, ka tiesa pēc lietas dalībnieka lūguma, var nozīmēt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelsmes noteikšanai. Ja otrs vecāks izvairās no ekspertīzes, to var nogādāt veikt ekspertīzi piespiedu kārtā. Sarakstes pušu starpā arī var būt izmantojamas kā pierādījumi tam, ka konkrēts cilvēks ir bērna bioloģiskais tēvs.

Ja tiesā ir iesniegts pieteikums par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu, saskaņā ar Civilprocesa likuma 43.panta pirmās daļas 3.punktu, prasītājs ir atbrīvots no valsts nodevas samaksas par pieteikuma iesniegšanu tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas