E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22001
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana bērniem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2020
Rainers

Ja pēc kriminālpārkāpuma ir tiesas kārtībā noteikti audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi, tad sekas un ierobežojumi ir tādi paši kā kriminālsodāmībai? Nevarēs ne stāties policijā, ne kļūt par pedagogu?

A
atbild:
22. decembrī, 2020
Olga Lauva
juriste

Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi tiek piemēroti bērniem vecumā no 11 līdz 18 gadiem, kuri izdarījuši noziedzīgu nodarījumu vai administratīvo pārkāpumu. Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošana nav uzskatāma par sodu, bet par brīdinājumu saukt bērnu pie likumā noteiktās atbildības. Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi ļauj savlaicīgi reaģēt uz bērnu prettiesisku uzvedību un samazināt iespēju, ka bērns izdarīs atkārtotus likumpārkāpumus. Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi nerada tādas tiesiskas sekas, kādas radītu krimināla vai administratīva sodāmība. Jūsu jautājumā uzskaitītās profesijas, personai, piemērojot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus, nākotnē nebūs liegtas. Tomēr šajā gadījumā noteikti ir jāpārdomā rīcības sekas, kādas var iestāties, tiesai piemērojot jau bargāku sodu.

Šādu audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem nosaka speciālais likums “Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem”, Administratīvās atbildības likums un Krimināllikums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas