E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21495
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Kādi nosacījumi jāievēro, ja uz svešas zemes tiek novietota pārvietojamā māja

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2020
Antins

Labdien! Kam likumīgi pieder pārvietojamā māja? Pārvietojamās mājas pircējam vai zemes īpašniekam? Mājas novietošana tiek saskaņota ar zemes īpašnieku. Varbūt jāslēdz zemes nomas līgums?

A
atbild:
23. oktobrī, 2020
Inese Helmane
LV portāls
Rīgas pilsētas būvvalde
Edgars Butāns, Vadītāja biroja sabiedrisko attiecību projektu vadītājs

Pārvietojamā māja pieder tās pircējam.

Ja māju ir plānots novietot un atstāt pastāvīgi, tad šajā gadījumā attiecas Civillikumā noteiktais aizliegums uz dalīto īpašumu un uz nomātas zemes dzīvojamo ēku novietot nedrīkst. Saeima 2015. gada 5. martā pieņēma grozījumus likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību”, paredzot, ka no 2017. gada 1. janvāra likums vairs neļauj dzīvojamās mājas būvēt uz sveša zemesgabala.

Ja pārvietojamā māja ir kā treileris, ar kuru iebrauc īpašumā uz neilgu brīdi, līdzīgi kā tas ir kempingos, tad uz būvvaldi saskaņot nav jānāk.

Ja pārvietojamo māju izvieto kā īslaicīgas lietošanas būvi, kuru kā pastāvīgu īpašumu zemesgrāmatā neieraksta, tad uz nomas līguma pamata būvvaldē ir iesniedzama būvniecības dokumentācija īslaicīgas lietošanas būves novietošanai. Šādā gadījumā pārvietojamā māja uz zemes gabala var atrasties 5 gadus pēc pieņemšanas ekspluatācijā, ar iespēju ekspluatācijas termiņu pagarināt vēl uz 5 gadiem.

Noteikumi, pēc kuriem novietosiet pārvietojamo ēku uz svešas zemes, ir jānosaka savstarpējā līgumā starp mājas īpašnieku un zemes īpašnieku.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas