E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21462
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Kā sedz parādus, ja mantojumu pieņem ar inventāra tiesību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2020
Kristaps

Māsa pēc nāves ir atstājusi dzīvokli un kredītu bankā. Baidos pieteikties mantojumam, jo nezinu parāda apjomu. Vai, piesakoties mantojumam pēc inventāra saraksta, es tiešām neriskēju ar savu mantu un ienākumiem? Un, ja tā, vai es varu pārdot dzīvokli, bet neatmaksāt māsas parādu bankā?

A
atbild:
20. oktobrī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Civillikuma 711. pantā noteikts, ka “mantinieks, kas pieņēmis mantojumu ar inventāra tiesību, atbild par mantojuma atstājēja parādiem un citiem prasījumiem pret to tikai šā mantojuma apmērā, turklāt viņam ir tiesība atvilkt no tā vajadzīgās summas mantojuma atstājēja apbedīšanai, inventāra sastādīšanai un citiem tiesu izdevumiem”.

Pieņemot mantojumu bez inventāra tiesības, atbilstoši Civillikuma 707. panta noteikumiem, ja no mantojuma nepietiek mantojuma atstājēja kreditora prasījumu apmierināšanai, mantiniekam ir jāsamaksā parādi no savas paša mantas.

Inventāra tiesība nav paredzēta kreditoru prasījumu dzēšanai: ja pieņemsiet mantojumu ar inventāra tiesību, vienalga būs jāatbild par mantojuma atstājēja parādiem. Inventāra tiesības izlietošanas gadījumā par parādiem būs jāatbild nevis ar visu jūsu mantu, bet tikai ar inventāra sarakstā norādīto mantu, līdz ar to nevarēsiet paturēt naudu par pārdoto dzīvokli un neatmaksāt bankai parādu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas