E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21436
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
8
8

Vai jāmaksā nodoklis no meža pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2020
Liene

Labdien! Šajā gadā ir vēlme pārdot mežu. Pircējs ir izteicis savu cenas piedāvājumu: 35 000–40 000 eiro. Vēlos uzzināt, kādi nodokļi jāmaksā par meža pārdošanu. 12 mēnešu periodā nav veikti citi darījumi.

A
atbild:
19. oktobrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājumā nav norādīts, vai pārdosiet meža īpašumu vai ciršanas tiesības.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas tiek piemērota 20% nodokļa likme. Ar nodokli apliek starpību, kāda veidojas, no nekustamā īpašuma pārdošanas cenas atņemot šī īpašuma iegādes vērtību.

Likumā ir noteikta arī nodokļu maksāšanas kārtība no augoša meža atsavināšanas izciršanai, neatsavinot nekustamo īpašumu – zemi, uz kuras atrodas mežs.

Ienākumam no fiziskās personas īpašumā esoša augoša meža atsavināšanas izciršanai nodokļa likme ir 10%. Pirms nodokļa aprēķināšanas no izmaksājamās summas atskaita likumā paredzētās izdevuma normas.

Fiziskai personai, kura vienu reizi 12 mēnešu laikā ir veikusi vienu darījumu, kas nav saistīts ar tās saimniecisko darbību, bet kura rezultātā pārsniegts noteiktais pievienotās vērtības nodokļa reģistrācijas slieksnis – 40 000 eiro –, nav jāiemaksā budžetā PVN no summas, kas pārsniedz reģistrācijas slieksni: 40 000 eiro.

Pirms darījuma ar nekustamo īpašumu, konkretizējot darījuma nosacījumus, par nodokļu piemērošanu individuālā gadījumā jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas