E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21180
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Vai parādus var segt no uzkrājumiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. septembrī, 2020
Imants Blicsons

Vai dzīvokļu īpašnieku lēmums ir spēcīgāks par Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma pantu, kas noteic, ka pārvaldnieks nedrīkst izmantot uzkrājumu parādu segšanai?

A
atbild:
17. septembrī, 2020
Inese Helmane
LV portāls

Ekonomikas ministrija savā mājaslapā skaidro, vai pārvaldniekam ir tiesības izmantot dzīvokļu īpašnieku mājas remontdarbiem uzkrāto naudu, lai segtu maksājumus, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu.

Skaidrojumā norādīts: atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 14. panta sestās daļas 2. punktam dzīvojamās mājas īpašnieka veidotos uzkrājumus pārvaldnieks nav tiesīgs izmantot dzīvojamās mājas īpašnieka neizpildītu saistību izpildei (parādu segšanai u. tml.). Tādējādi dzīvokļu īpašnieku mājas remontdarbiem uzkrāto naudu pārvaldnieks nav tiesīgs izmantot, lai segtu maksājumus, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu. Tomēr minēto uzkrājumu izmantošana parādu segšanai ir pieļaujama, ja dzīvokļu īpašnieki ir pieņēmuši par to attiecīgu lēmumu.

Pienākumu norēķināties nosaka Dzīvokļa īpašuma likuma 13. panta pirmā daļa, dzīvokļa īpašnieks atbilstoši sava dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram sedz uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata noteiktos izdevumus obligāti veicamo dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību veikšanai, kā arī dzīvokļu īpašnieku kopības noteikto atlīdzību pārvaldniekam par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu, ja tāda paredzēta dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumā.

Savukārt pienākumu uzņemties saistības ar līgumu vai bez tā nosaka Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 10. panta piektā daļa, kurā teikts, ka uz pārvaldīšanas uzdevuma pamata iegūtās saistības attiecas uz ikvienu dzīvokļa īpašnieku.

LV portāls jau iepriekš e-konsultācijā ir skaidrojis: Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pants “Dzīvokļu īpašnieku kopības kompetence” noteic, ka dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašuma daļu, arī jautājumus par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu.

Dzīvokļa īpašuma likuma 17. pants nosaka dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas nosacījumus, t. i., lai daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieki pieņemtu lēmumu uzkrājumus nākamo periodu remontdarbiem novirzīt parādu segšanai, “par” jānobalso vairāk nekā pusei no visiem dzīvokļu īpašniekiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas