E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20814
Lasīšanai: 2 minūtes
27
27

Kad darba devējs var atlaist darbinieku, kam izsniegta slimības lapa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2020
Andis

Labdien! Vai amata vienības (štata vietas) likvidācija manas pārejošās darba nespējas laikā ir pamatota, un vai tā ir atbilstoša Darba likuma 101. panta 1. daļai un saprotama kā darba devēja uzteikums? Paldies!

A
atbild:
21. augustā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 101. panta 1. daļa satur darba devēja uzteikuma pamatojumus. Kopskaitā to ir vienpadsmit. Tādēļ ir svarīgi zināt, kāds minētā panta daļas apakšpunkts konkrēti pamatojumā ir norādīts.

Saskaņā ar likumu darba devējam nav tiesību uzteikt darba līgumu darbinieka pārejošas darbnespējas laikā. Izņēmums ir Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā noteiktais gadījums: ja darbinieks nepārtraukti slimo ilgāk par sešiem mēnešiem, tad viņu var atlaist arī slimības laikā. Tāpat uzteikums attieksies uz jebkuru slimojošu vai atvaļinājumā esošu darbinieku, ja tiek likvidēts darba devējs.

Ja pamatojumā ir norādīts cits iemesls, piemēram, 101. panta pirmās daļas 9. punkts: darbinieku skaita samazināšana (reāla uzņēmuma darbības sašaurināšana, noteiktu štata vietu likvidācija), tādā gadījumā darba devējs uzteikumu var izteikt tikai pēc darbnespejas lapas noslēgšanas.

Vairāk informācijas par darba devēja uzteikumu var iegūt skaidrojumā “Darba attiecību izbeigšana. Darba devēja uzteikums”.

Labs saturs
27
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas