E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20702
Lasīšanai: 2 minūtes
1
8
1
8

Kā aprēķina neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2020
Artūrs

Labdien! Esot darba attiecībās, atvaļinājuma dienas tiek krātas par katru mēnesi (apmēram 2,3 dienas). Pārtraucot darba attiecības, darba devējam ir jāizmaksā kompensācija par visām sakrātajām dienām (aprēķinot par katru mēnesi 2,3 dienas: vai arī tad tiek aprēķinātas 1,7 dienas par katru mēnesi)?

A
atbild:
30. jūlijā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ņemot vērā, ka viens darba gads dod tiesības uz darba devēja apmaksātu 20 darba dienu (bet kopumā 28 kalendāra dienu ilgu) atvaļinājumu par 11 darba attiecību mēnešiem, grāmatvedības praksē ir pieņemts, ka viens darba attiecību mēnesis dod tiesības uz 1,68 atvaļinājuma dienām.

Izbeidzot darba attiecības, darba devēja pienākums ir izmaksāt nostrādātajam laikam proporcionālu neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju. To paredz Darba likuma 149. panta piektā daļa.

Proti, darba devējam, ievērojot tiesību aktos noteikto, ir proporcionāli jāaprēķina un jāizmaksā neizmantotā atvaļinājuma kompensācija par visiem darba attiecību gadiem/pēdējā darba gada mēnešiem, ja iepriekš atvaļinājums nav pilnībā izmantots.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas