E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20487
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Zemes nomas līguma izbeigšana pirms termiņa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2020
Māra

Labdien! 2019. gada 30. martā tika noslēgts lauksaimniecības zemes nomas līgums, kas ir spēkā līdz 2024. gada 31. decembrim. Līguma punkts paredz, ka iznomātājs ir tiesīgs uzteikt nomas līgumu pēc iepriekšēja 6 mēnešu uzteikuma pirms saimnieciskā gada beigām. Tāpat līgums nosaka, ka iznomātājam ir pienākums segt zaudējumus, kas saistīti ar daudzgadīgo stādījumu un apstādījumu vērtību vai neizmantotām nepabeigtas ražošanas izmaksām (vai ļaut novākt ražu u. tml.). 2020. gada 15. maijā iznomātājs uzteica nomas līgumu. Vai šajā gadījumā nomnieks ir tiesīgs pieprasīt kompensāciju, ja viņam tiek ļauta ražas novākšana? Ja jā, tad kā tiek aprēķināts kompensācijas apmērs?

A
atbild:
10. jūlijā, 2020

Saskaņā ar likumu "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" 36. pantu zemes nomas tiesiskās attiecības ir noregulējamas ar līgumu, tas nozīmē, ka visas attiecības (tai skaitā līguma uzteikuma kārtība) ir noregulēta līgumā.

Ja saskaņā ar jautājumā norādīto līgums ir uzteikts savlaicīgi un zemes iznomātājs atļauj jums novākt ražu, tad pirmšķietami secināms, ka šādos apstākļos jums nevarētu rasties zaudējumi saistībā ar nepabeigtās ražošanas izmaksām. Attiecīgi pēc šāda kritērija kompensācijas pieprasīšanai nav pamata.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas