E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20054
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kad veidojas virsstundu darbs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2020
edžus

Labdien! Vai tiek maksāts par virsstundām, ja daļu no mēneša atrodos uz slimības lapas? Piemērs būtu tāds: strādāju diennakts maiņu darbu, un mēnesī likmei ir aprēķinātas 140 darba stundas, taču reāli maiņu grafikā saskaņotas ir 7 diennakts maiņas, kas ir 168 stundas, no tām 28 stundas ir tādas, par kurām maksā dubultā. Ja trīs no šīm septiņām diennaktīm esmu uz slimības lapas, sanāk, ka reāli strādāju tikai 96 stundas. Vai tas nozīmē, ka par šīm grafikā plānotajām 28 virsstundām es saņemšu dubultu samaksu?

A
atbild:
20. maijā, 2020
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Darba likuma 136. panta pirmā daļa noteic, ka virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika. Savukārt Darba likuma 140. panta piektā daļa noteic, ka summētā darba laika organizācijas gadījumā darbs, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika, uzskatāms par virsstundu darbu.

Lai aprēķinātu virsstundas, no attiecīgā mēneša normālā darba laika stundām jāatskaita konkrētā darbinieka attaisnotās prombūtnes laiks, tādējādi uzzinot darbinieka normālo darba laiku konkrētajā mēnesī. Par virsstundām būs uzskatāmas tās stundas, kas pārsniedz darbinieka normālo darba laiku konkrētajā mēnesī.

Ja darbiniekam noteikta summētā darba laika organizācija, aprēķinot virsstundas, ņem vērā noteikto pārskata periodu. Pārskata periodu, kas nav ilgāks par trīs mēnešiem, puses var noteikt darba līgumā, bet darba koplīgumā puses var vienoties par citu pārskata periodu – ne ilgāku par 12 mēnešiem.

Nezinot visus faktiskos Jūsu nodarbināšanas nosacījumus, nav iespējams atbildēt, vai konkrētajā gadījumā būs virsstundas vai to nebūs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas